Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan maakuntakomppania sai Karjalan prikaatin ykkösjoukon harjoitusvastustajaksi

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 5.3.2020 21.16
Tiedote
Sotilas tähtää rynnäkkökiväärillä

Paikallispuolustusharjoitus Etelä-Karjala 20 näkyi myös Joutsenossa, jossa Etelä-Karjalan maakuntakomppania harjoitteli ja paikalliset reserviläiset kertasivat taisteluharjoituksessa 5.3.2020.”Keltaisen valtion” joukot, joita esitti Karjalan prikaatin valmiusyksikkö muun muassa kuuden CV9030 -rynnäkköpanssarivaunun voimalla, hyökkäsi ”Sinisen valtion”, eli Etelä-Karjalan maakuntakomppanian alueelle.

- Keltaisen valtion joukot pääsivät tavoitealueelleen Joutsenon Vesikkolaan, mutta maakuntakomppaniaa ei tuhottu. Maakuntakomppania pystyi edelleen taistelemaan ja kuluttamaan vastustajaa, jolle tuli merkittäviä vaunutappioita, Etelä-Karjalan maakuntakomppanian pääkouluttaja, majuri Pekka Rytkölä Maasotakoulusta sanoo.

Majuri Pekka Rytkölä hämärässä metsässä

Keltaisen puolen kuusi CV9030-rynnäkköpanssarivaunua, kuusi XA185-pasia, tykistöä ja alle 200 sotilasta sai vastaansa maakuntakomppanian alle 200 sotilaan verran jalkaväkeä. Maakuntakomppania tuntee oman alueensa hyvin ja puolusti aluettaan nyt muun muassa singoilla, väijytyksillä, tuliylläköillä ja miinoitteilla eli panssarimiinoilla tela-ajoneuvoja vastaan.

Rynnäkköpanssarivaunut etenevät metsätiellä

Kumpi voitti, Keltainen hyökkääjä vai Sininen puolustaja?

- Ei tässä etsitty voittajia tai häviäjiä. Pyrimme harjoittamaan joukkojamme ja saavutimme koulutustavoitteet. Molemmat puolet saivat oppia ja kokemusta. Etelä-Karjalan maakuntakomppania kävi aktiivista puolustustaistelua, majuri Rytkölä kertoo.

Keltaista puolta esitti Karjalan prikaatin valmiusyksikkö. He ovat torstain taisteluharjoituksen päätyttyä siirtyneet NH90-helikopterikuljetuksilla Joutsenon maastosta kotivaruskuntaan. Myös Sininen puoli eli Etelä-Karjalan maakuntakomppania on jo palannut maastosta kotivaruskuntaan. Etelä-Karjala 20 -harjoitus päättyy perjantaina 6.3.2020.

Sotilaat tarkkailevat ympäristöä metsässä

- Meitä vastassa oli (Keltaisen joukkoina) Karjalan prikaatin valmiusyksikkö eli oikea ykköstykki. Sitä vastaan harvoin pääsee kokeilemaan voimiaan, sen eteen piti tehdä töitä, Etelä-Karjalan maakuntakomppanian päällikkö, reservin majuri Ari Jussila sanoo.

- Tämä taisteluharjoitus oli yksi parhaista harjoituksista, missä olen maakuntakomppanian kanssa ollut. Molemmille puolille tuli tappioita, mutta vastaosastolle saimme aiheutettua tappioita yllättävän paljon, Jussila sanoo.

Sotilas tähtää rynnäkkökiväärillä

Jussila arvioi, että Keltaisen joukot eivät ehkä olisi päässeet jatkamaan matkaa Vesikkolasta.

- Se selviää tarkemmin harjoituksen viimeisenä päivänä 6.3.2020, kun käymme simulaattorien tallentamat tapahtumat ja palautteen.

Valmistelu paikallisten kanssa tärkeää

Maasotakoulu ja majuri Pekka Rytkölä valmistelivat taisteluharjoitusta ottamalla joutsenolaisiin maanomistajiin yhteyttä ja tiedottamalla muun muassa alueella sijaitsevan hevostallin omistajaa paukkeesta ja panssarivaunuista.

- Saimme luvan ajaa panssarivaunuilla pellolla. Koetimme välttää melua alueella sijaitsevan hevostallin läheisyydessä. Siellä on kantavana hevostamma. Olin hevostallin omistajaan yhteydessä ennen harjoitusta. Otamme tällaiset asiat huomioon harjoituksia valmistellessa, majuri Rytkölä toteaa.

- Käsittääkseni nyt harjoituksen loppuvaiheessa kantava tamma voi hyvin. En ainakaan ole saanut omistajalta ilmoitusta, että pauke olisi häirinnyt, majuri Rytkölä kertoo.

Etelä-Karjala 20 -paikallispuolustusharjoitus on Karjalan prikaatin johtama harjoitus 2.-6.3.2020. Maasotakoulu on vahvasti mukana harjoituksessa reserviläisineen ja Puolustusvoimien palkatun henkilöstön voimin.

Joukko-osasto Lappeenranta Vekaranjärvi, Kouvola
´