Hyppää sisältöön

Harjoittelu tekee mestarin - LAPPI 220 osoitti eri viranomaisten osaamisen ja yhteistyön olevan korkealla tasolla Lapissa

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 11.9.2020 10.27
Tiedote

Perjantaina päättynyt paikallispuolustusharjoitus antoi monta ilonaihetta Jääkäriprikaatin johdolle. Valmiusyksikkö on iskukykyinen ja viranomaisten yhteistyö toimii hyvin myös poikkeuksellisissa tilanteissa.

Jääkäriprikaati on harjoitellut Sodankylässä, Rovaniemellä ja Kemijärvellä eri viranomaisten kanssa sekä maastossa että rakennetussa ympäristössä kuluneella viikolla LAPPI 220 -paikallispuolustusharjoituksessa. 

Tiistaina Jääkäriprikaati harjoitteli CBRN-iskun torjumista Rovaniemen ydinkeskustassa. Mukana harjoituksessa olivat muun muassa Lapin pelastuslaitos ja Lapin poliisi. Keskiviikkona eri toimijat harjoittelivat Rovaniemen lentoasemalla vihollisjoukkojen hyökkäyksen torjumista.

Torstain harjoituksessa Jääkäriprikaatin valmiusyksikkö ja Lapin rajavartioston henkilöstö pysäyttivät mekanisoidun vihollisen hyökkäyksen yhteisessä voimannäyttöharjoituksessa Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella.

Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Sami-Antti Takamaa seurasi harjoitusta aurinkoisessa syyssäässä. Hän kertoo, että noin viikon kestänyt harjoitus on täyttänyt sille asetetut vaatimukset. 

– Suomen vahvuus on eri viranomaisten yhteistyö. Harjoittelu tekee meistä siinä mestarin, Takamaa sanoo.

Jääkäriprikaatin valmiusyksikkö osallistui harjoituksen jokaiseen tehtävään. Yksikkö saa komentajalta kehuja.

– Valmiusyksikkö on osoittanut olevansa iskukykyinen ja monipuolinen, Takamaa kertoo.

Kyseessä on haluttu palvelusyksikkö, jonne riittää joka saapumiserästä runsaasti eteviä tulijoita. Tällä viikolla harjoituksessa mukana oli tammikuussa varusmiespalveluksensa aloittanut saapumiserä. Mukana oli myös yksikön henkilökuntaa.


Kokonaisuus toimii

LAPPI 220 -harjoitusta johti Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Kotilehto. Harjoituksen jälkeen hän voi todeta, että osaaminen niin Puolustusvoimien kuin muidenkin viranomaisten kohdalla on hyvällä tasolla Lapissa.

– Paitsi että eri toimijat osaavat oman vastuualueensa, myös yhteistyö toimii. Tämä minusta on se kaikkein paras asia. Ihmiset tuntevat toisensa, toimivat moneen kertaan harjoitelluilla toimintamalleilla, ja harjoituksen teemaan eli paikallispuolustuksen mukaisesti tuntevat myös toiminta-alueensa, Kotilehto kertoo.

Osaaminen ja tekeminen kaikilla harjoitukseen osallistuvilla tahoilla vakuutti Kotilehdon.

– Kokonaisuus ja sen toimivuus oli se, mikä ilahdutti.

Kotilehto aloitti Jääkäriprikaatin apulaiskomentajana reilu kuukausi sitten toimittuaan sitä ennen puolustusministeriössä ja kansainvälisissä tehtävissä Belgiassa. 

Harjoitusta Kotilehto saattoi tarkastella ikään kuin ulkopuolisin silmin. Ministeriössä hän näki ylätason yhteistyön eli kokonaisturvallisuuden mallin. Harjoituksessa hän saattoi todeta, että eri viranomaisten yhteistoiminta ei ole vain toimintamalli papereissa, vaan se todella toimii alueella myös käytännön tasolla. 

– Lappi on tällä osa-alueella hyvällä tasolla ja tätä myös harjoitellaan koko ajan.

Hän muistuttaa, että yhteistyötä on testattu myös tosielämässä.

– Esimerkiksi kevään tulvatapahtumat osoittavat yhteistyön toimivan myös tosielämässä. Tämä on harjoittelun ansiota.

Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Seuraava harjoitus 
järjestetään keväällä 2021. Harjoitusten suunnittelu alkaa välittömästi.

Teksti: LAPPI 220 -paikallispuolustusharjoituksen reserviläistiedottaja

´