Hyppää sisältöön

Hyödynnä erityistaitojasi varusmiespalveluksessa!

Karjalan prikaatiMaavoimat
Julkaisuajankohta 12.4.2021 15.05
Tiedote
Panssarivaunu seisoo paikallaan, vaunun päällä valokuvaaja kuvaamassa.
Mediavarusmiehen tehtävä on näköalapaikka varusmiespalvelukseen

Puolustusvoimat kouluttaa erityisosaajia omaa alaansa vastaaviin sodan ajan tehtäviin. Erityistehtävissä pääset hyödyntämään osaamistasi ja hankkimaan arvokasta työkokemusta. Varusmiespalveluksen aikana saadusta kokemuksesta voi olla hyötyä myös aikanaan reservissä ja työelämässä.

Kun puhutaan erityistehtävistä, tulee monille helposti mieleen esimerkiksi panssarivaunuampuja, joka ampuu 120mm tykillä useiden kilometrien päähän tai muut suorastaan huimapäisyyttä vaativat tehtävät. Varusmiespalveluksen miehistön erityistehtävät ovat myös arvokasta kokemusta ja voivat olla suuri etu tulevaisuuden työmarkkinoilla. Ei siis ole aivan se ja sama, miten vietät aikasi palveluksessa.

Maavoimilla, kuten kaikilla muillakin puolustushaaroilla on mitä erilaisimpia tehtäviä tarjolla. Oletko esimerkiksi kuullut mediavarusmiehistä? Tehtävässä pääset tuottamaan sisältöä ja olemaan näkyvä osa maavoimien viestintää. Monet graafiset suunnittelut, videot ja valokuvat ovat varusmiesten käsialaa. Tai oletko velho tietokoneiden ja ohjelmistojen kanssa? Esimerkiksi harrastuksen kautta hankitun osaamisen avulla voit päästä virtuaalikoulutusvarusmieheksi kehittämään ohjelmistoja, rakentamaan simulaattorimaailmaa, ylläpitämään järjestelmiä tai ohjelmoimaan. Myös aikaisemmin suoritetuista opinnoista on etua erityistehtäviin hakeuduttaessa. Sähköasentajan koulutuksen saanut Joel Matssom päätti hakeutua Itä-Suomen viestipataljoonassa elektroniikka-asentajan tehtäviin oman koulutustaustansa vuoksi. - Tehtävässä pääsee kehittämään itseään ja varmasti oppii myös uusia asioita, joita voi sitten työelämässä hyödyntää, Matssom sanoo.

Varusmies seisoo kaivinkoneen kauhan edessä.
 

- Työkoneenkuljettajan homma on aika rentoa ja itsenäistä. Siinä oppii ajamaan ja käyttämään muun muassa kaivinkonetta, pioneeri Roponen kertoo. - Työkoneenkuljettajan koulutus on monipuolinen, siinä oppii paljon kaikkea erilaista ja varmasti osaamisesta on reservissä hyötyä, Roponen jatkaa.

Maalilennokkimekaanikko on yksi erikoisimmista tehtävistä. Maalilennokkeja käytetään nimensä mukaisesti maaleina ilmapuolustusharjoituksissa. Salpausselän ilmatorjuntapatteristossa varusmiespalvelustaan suorittava Matti Mäkinen hakeutui tehtävään, sillä se vaikutti mielenkiintoisimmalta. – Vaikka tehtävä on parhaimpia hommia mitä löytyy, en usko, että tehtävästä on erityisesti hyötyä reservissä, tehtävän erityislaatuisuuden vuoksi, Mäkinen pohtii.

Varusmies seisoo varustekontin edessä.
 

Santeri Palo toimii suojeluryhmän ryhmänjohtaja. - Tehtäviä on laidasta laitaan. Pääsen joukkueen kanssa tekemään paljon ja joukkueen varajohtajana saan tehdä hommia kaikkien kanssa, Palo kuvailee tehtävää. – Tehtävään kuuluu esimerkiksi pelastuspuoli, joka sisältää samanlaisia tehtäviä kuin siviilimaailmassa palokuntatoiminta. Myös johtajakoulutuksesta uskon olevan hyötyä aikanaan reservissä, Palo kertoo.

Tutustu myös muihin erityistehtäviin Puolustusvoimien sivuilta!

Etelä-Savon aluetoimisto Kaakkois-Suomen aluetoimisto