Hyppää sisältöön

Ilmapuolustusharjoitus 2/2016 johtajan tervehdys

Julkaisuajankohta 9.11.2016 14.27
Tiedote
Auringonlasku talvisessa maisemassa

Toivotan teidät tervetulleeksi ilmapuolustusharjoitukseen, joka järjestetään 14.-24.11. Lohtajalla. Toiminnallisesti harjoitus jakautuu ampumavaiheeseen ja taisteluvaiheeseen.

Joukot osallistuvat näihin vaiheisiin oman koulutussuunnitelmansa mukaisesti. Yksinkertaistaen voisin todeta ampumavaiheen tavoitteen olevan se, että ammuttu ohjus tai laukaus tuhoaa maalin.

Sotilas ampuu nosturista ilmatorjuntaohjuksen

Taisteluvaiheessa ilmatorjuntajoukkojen ja -järjestelmien täytyy kyetä saamaan maalista ennakkovaroitus ja toimia sitä vastaan. Lento-osastojen tulee kyetä toimimaan ilmatorjutulla alueella ja yhteistyössä ilmatorjunnan kanssa. Ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisella ja ilmatorjunnan taistelun johtamisella mahdollistetaan optimaalinen voiman käyttö ja menestyminen taistelutilanteissa. Tämä kaikki tehdään vaativassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä.

Optimaalinen voiman käyttö ja menestyminen taistelutilanteissa saavutetaan ilmapuolustuksen tulenkäytön ja ilmatorjunnan taistelun johtamisella.

Ilmasotakoulun vastuulla oleva johto-organisaatio ja Karjalan prikaatin vastuulla oleva tukiorganisaatio tekevät johdollani parhaansa, jotta juuri sinä ja sinun yksikkösi kykenette saavuttamaan määritetyt tavoitteet. Odotan, että sinä - henkilökuntaan kuuluva, varusmies tai reserviläinen - teet harjoituksessa parhaasi. Näin käytämme yhteiskunnan maanpuolustukseen osoittamia resursseja oikein.

Ilmatorjuntaohjus ammutaan ilmaan

Kokoamalla ilmapuolustuksen eri toimijat yhteen saamme kustannustehokkaan ja vaativan harjoitusympäristön, joka on mahdollista luoda vain Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueelle.

Olen varma, että harjoituksen jälkeen henkilökohtainen ja joukkosi osaaminen on lisääntynyt huomattavasti. Näin ilmatorjunnan ja ilmapuolustuksen valmius vastata poikkeusolojen tehtäviin kasvaa entisestään.

Auringonlasku talvisessa maisemassa

Haluan muistuttaa, että Lohtajan ampuma- ja harjoitusalue on suojelualuetta. Alue ei saa vaurioitua toiminnastamme. Noudata tarkasti johtajien ja kouluttajien ohjeita ajoneuvojen käytöstä, telttojen paikoista, liikkumisesta alueella ja muusta toiminnasta. Noudata poikkeuksetta myös palvelusturvallisuusmääräyksiä, jotka on laadittu siten, että toimintamme ei aiheuta vaaraa kenellekään.

Lopuksi pieni vinkki: Ollaan marraskuussa meren rannalla. Kannattaa siis pakata reppuun lämmintä vaatetta.

Lohtajalla nähdään!

Eversti Ari Grönroos

Harjoituksen johtaja, ilmatorjunnan tarkastaja eversti Ari Grönroos.