Hyppää sisältöön

Ilmataisteluohjusammunnat ylläpitävät valmiutta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 15.5.2020 14.02
Uutinen

Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuivat vuoden 2020 ensimmäisen valtakunnallisen ilmapuolustusharjoituksen (IPH 1/20) yhteydessä toteutettuihin ilmataisteluohjusammuntoihin.

Ilmapuolustus on kokonaisuus, jossa hävittäjien ja ilmatorjunnan vahvuudet täydentävät toisiaan. Hävittäjät kykenevät reagoimaan nopeasti kehittyvään ilmauhkaan kaikkialla Suomessa ja erilaisilla ilmatorjuntayksiköillä suojataan kiinteitä kohteita monikerroksisesti. Ilmavoimien esikunnan yhteydessä toimiva Ilmaoperaatiokeskus (IOK) vastaa keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta.

Koronavirustilanteen takia IPH 1/20 toteutetaan normaalia pienimuotoisempana ampumaharjoituksena. Kaikki puolustushaarat kuitenkin suorittavat kovapanosammuntoja Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Ilmavoimien hävittäjien ilmataisteluohjusammunnoissa, Maavoimien ilmatorjuntaohjusjärjestelmien ammunnoissa ja Merivoimien taistelualusten laivatykistöammunnoissa todennetaan henkilöstön osaaminen ja ylläpidetään valmiutta.

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla suoritettuihin ilmataisteluohjusammuntoihin osallistuivat kaikki Ilmavoimien hävittäjälentolaivueet sekä ilmasodankäynnin tutkimuksesta ja kehittämisestä vastaava Ilmataistelukeskus.

– Vuosittaiset ilmataisteluohjusammunnat ovat osa taistelulentäjien koulutusta ja Ilmavoimien korkean valmiuden ylläpitoa. Hävittäjän ilmataisteluaseistuksen käyttö kuuluu jokaisen valmiusohjaajan ammattitaitoon, kertoo Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Inka Niskanen.

´