Hyppää sisältöön

Ilmatorjunnan tarkastaja toivottaa ADEX Mallet Strike -harjoitusjoukot tervetulleeksi

Julkaisuajankohta 13.5.2024 21.04
Tiedote

Eversti Mano-Mikael Nokelainen: "Uskon, että harjoituksen toteutus mahdollistaa kaikille harjoitukseen osallistujille, niin joukkona kuin yksilönä, ainutlaatuisen kehittymismahdollisuuden."

Toivotan harjoitusjoukot tervetulleeksi vuoden ensimmäiseen ilmapuolustusharjoitukseen Lohtajalle 14.-23.5.2024. Ilmapuolustusharjoituksemme ADEX Mallet Strike on nimensä mukaisesti kansainvälinen harjoitus. Harjoitukseen osallistuu joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista sekä saksalainen Patriot-ilmatorjuntaohjusyksikkö.

Harjoitus jakautuu toiminnallisesti ampuma- ja taisteluvaiheeseen. Ampumavaiheessa 14.-18.5. toimeenpannaan ilmatorjunnan tykki- ja ohjusammuntoja maalta sekä mereltä. Nousujohteiset ammunnat asejärjestelmien ampumaohjelmiston mukaisesti toteutetaan haastaviin maalitilanteisiin valoisalla ja pimeällä. Ammunnat ovat olennainen osa joukon ja järjestelmän suorituskyvyn todentamista.

Lauantaina 18.5. siirrytään taisteluvaiheeseen. Taisteluvaiheessa on tavoitteena harjoitella ja harjaantua monipuolisen ilmauhkan torjuntaa vaativassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä. Tässä vaiheessa mitataan niin yksilön kuin joukon osaamista. Menestyminen edellyttää oman asejärjestelmän hallinnan lisäksi onnistunutta ilmapuolustuksen tulenkäytön ja taistelun johtamista. Tähän harjoituksemme tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden.

Harjoituksen johto- ja tukiorganisaatio tekee johdollani parhaansa, jotta harjoitusjoukoille luodaan toimintamahdollisuudet ja pelilauta saavuttamaan harjoitukselle ja joukolle asetetut tavoitteet.  Kokoamalla ilmapuolustuksen eri toimijat yhteen saamme kustannustehokkaan ja vaativan harjoitusympäristön, joka on mahdollista luoda vain Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. On erinomainen asia, että saamme liittolaisiamme myös osallistumaan harjoituksiimme, tällä kertaa saksalaiset, jolloin kehitämme samalla yhteensopivuuttamme sekä opimme toisiltamme. 

Uskon, että harjoituksen toteutus mahdollistaa kaikille harjoitukseen osallistujille, niin joukkona kuin yksilönä, ainutlaatuisen kehittymismahdollisuuden. Vaikka joukkojen koulutustaso on varmasti hyvällä tasolla harjoituksen alkaessa, niin harjoituksen aikana se tulee kasvamaan merkittävästi.  On jälleen erinomainen paikka oppia ja harjoitella. Tehdään tästä harjoituksesta jälleen yhdessä erinomainen osaamisen kasvun paikka. Toivotan kaikille erinomaista ja turvallista harjoitusta!

Harjoituksen johtaja, ilmatorjunnan tarkastaja
eversti Mano-Mikael Nokelainen

´