Hyppää sisältöön

Jalkaväkikadetit harjoittelivat Vuosangassa talviolosuhteissa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.3.2021 10.07
Tiedote
Aurinko on värjännyt kauniisti oranssilla ja punaisella hienon talvimaiseman, jossa lumipukuinen sotilas seisoo suksilla katsellen maisemaa.

Jalkaväkikoulun talvitaisteluharjoituksessa 105. kadettikurssin jalkaväkiopintosuunnan kadetit harjoittelivat eri tiedustelutehtävien toteutusta talviolosuhteissa Vuosangassa helmi-maaliskuun vaihteessa noin kahden viikon ajan. Tutuiksi tulivat erätaidot, kylmän vaikutus tekniikkaan, taktiikkaan ja fysiologiaan sekä muut tärkeät taidot talvioloissa.

Harjoituksen tavoitteena oli, että opiskelijat ymmärtävät toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvät asiat talven erityisolosuhteissa sekä tiedustelutehtävää suorittaessa. Tärkeää on erätaitojen ohella tiedostaa kylmän vaikutus tekniikkaan, taktiikkaan ja fysiologiaan, talviolosuhteissa toimiminen ja toimintakyvyn ylläpito, tehtävän toteutus myös tässä haastavassa, talvisessa toimintaympäristössä. Kadetteja osallistui harjoitukseen 24 henkilöä.

- Harjoitus on tärkeä, jotta opiskelija ymmärtää talviolosuhteiden vaikutuksen oman toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä ryhmän suorituskykyyn. Lisäksi kykenee kouluttamaan tarvittavia asioita omissa tehtävissään, harjoituksen johtaja sanoo.

Seuraavia asioita koulutettiin tässä harjoituksessa:
- lumikammien rakentaminen ja lumikammissa yöpyminen,
- hiihtokoulutus,
- jäihin tippuminen (selviytyminen),
- toimintakyvyn ylläpitäminen,
- pitkäaikainen siirtyminen talviolosuhteissa,
- tehtävän toteuttaminen talviolosuhteissa,
- huolto.

Pääopinahjo kadeteilla on Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) Santahaminassa Helsingissä, mutta osa opinnoista suoritetaan Maasotakoulun aselajikouluissa eli Jalkaväkikoulussa, Panssarikoulussa, Pioneerikoulussa, Tykistökoulussa tai Viestikoulussa.

´