Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentistä kotiutuu 592 varusmiestä

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 18.6.2020 15.26
Tiedote

Tänään torstaina 18.6.2020 kotiutuvat koronakevään kokeneet varusmiehet. Maaliskuussa alkaneet rajoitustoimet, jotka jatkuvat jossain määrin edelleen, ovat värittäneet kotiutuvien varusmiesten palvelusarkea.

Yksiköt on pidetty kohortoinnilla erillään toisistaan, kiinniolojaksot pidentyivät tyypillisestä viidestä päivästä jopa neljään viikkoon ja maaliskuusta lähtien kaikki ruokailut ovat tapahtuneet maastossa. Varusmiesten suoriutumiseen ja palvelusmotivaatioon korona ei ole kuitenkaan vaikuttanut kielteisesti. Melkeinpä päinvastoin, poikkeustilanne on luonut vahvaa yhteishenkeä varusmiesten keskuudessa. Siitä todistaa myös se, että koronan myötä keskeytyksiä on ollut Kaartin jääkärirykmentissä jopa tavanomaista vähemmän.

Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Petteri Tervonen esitti kiitoksensa kaikille reserviin siirtyville varusmiehille poikkeuksellisissa olosuhteissa hienosti suoritetusta palveluksesta.

- Teistä on tehty sotilaita ja taitonne taistella rakennetulla alueella on testattu käytännön harjoituksissa. Voitte olla ylpeitä palveluksestanne Kaartin jääkärirykmentissä.

”Paljon vahvempana täältä lähdetään, sekä henkisesti että fyysisesti”

Alikersantit Heikki Martikainen ja Elias Majander olivat luovuttamassa varusteitaan keskiviikkona Santahaminassa. Molemmat ovat odottaneet kotiutumista jo pitkään, mutta toisaalta siviiliin siirtyminen jännittää, vaikka suunnitelmat ovatkin selvillä. Martikainen lähtee opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon ja Majanderilla on opiskelupaikka Aalto-yliopistossa. Seuraavien päivien suunnitelmat ovat myös selvillä.

- Ihan ensimmäisenä suorinta tietä kotiin. Suihkuun, ja sen jälkeen kavereiden kanssa mökille juhannuksen viettoon.

Varusmiespalvelus on ollut toisaalta raskas, mutta antanut myös paljon.

alikersantti Martikainen - Päällimmäisenä on jäänyt mieleen aliupseerikurssin aikana muodostunut tiivis yhteisö, josta jää paljon elinikäisiä ystäviä. Kaikki koettelemukset, joita on käyty yhdessä läpi, niistä jää paljon tarinoita kerrottavaksi, Martikainen kertoi tunnelmiaan.

- Aliupseerikurssin aikana tuli välillä fiilis, ettei enää jaksa. Nimenomaan se, että kavereiden kanssa olemme auttaneet toisiamme, on saanut huomaamaan, että kaiken jaksaa loppujen lopuksi. Jaksaa niin paljon pidempään kuin itse uskoikaan, Majander painotti.

- On tässä kasvettu ihmisinä itse kukin. Paljon vahvempana täältä lähdetään, sekä henkisesti että fyysisesti.

Kaartin jääkärirykmentistä kotiutuu yhteensä 592 nuorta, joista 52 on naisia. 451 suoritti 347 päivää kestävän palveluksen, 141 varusmiestä 165 päivää pitkän palveluksen.

Tasavallan presidentti ylensi vänrikiksi yhteensä 49 Kaartin jääkärirykmentin upseerikokelasta. Ensimmäistä kertaa kokelaiden vanhempien ja läheisten ei ollut mahdollista osallistua ylentämistilaisuuteen. Alla olevan videon avulla on mahdollista päästä tilaisuuden tunnelmiin.