Hyppää sisältöön

Kadetti kertoo opiskelustaan Panssarikoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 23.9.2020 10.32
Tiedote
Panssarikadetti koulutuksessa Panssarikoulussa, tietokoneella virtualikoulutusympäristössä tällä kertaa.

Luutnantti Janne Kankkunen valmistui MPKK:n, Maanpuolustuskorkeakoulun eli ”Kadettikoulun” 104. kadettikurssilta syksyllä 2020. Kadetit suorittavat osan opinnoistaan Maasotakoulussa ja Maasotakouluun kuuluvissa aselajikouluissa. Tässä artikkelissa hän kirjoittaa kadettiajastaan, viimeisestä opiskeluvuodestaan Panssarikoulussa vuonna 2020.

"104. Kadettikurssin panssariopintosuunta aloitti opintonsa Panssarikoululla alkukesästä 2019 intensiivisen kevään jälkeen Maasotakoululla. Ensimmäisenä vuorossa oli kuorma-autokorttien ajaminen ennen kesälomaa. Loman jälkeen Panssarikoululla ensimmäisenä vuorossa oli panssariperinteiden vaihto 103. kadettikurssin kanssa. Silloin viimeistään kaikille tuli telatappi tutuksi, sillä sitä maistettiin Parolan leijonalla ennen Panssarimuseossa vierailua.

Viimeisten kandiseminaarien jälkeen aloitimme varsinaiset panssariopinnot BMP-2MD-kalustokurssilla. Marraskuisissa Hätilän ampumaharjoituksissa kiittelimme bemareihin modernisoinnin myötä tulleita sisätilanlämmittimiä, vaikka kylmyys aina unohtuikin varsinaisten kovapanosammuntojen ajaksi.

Viimeistään Hätilässä panssarijääkäriryhmän taisteluammunnoissa jokaiselle kirkastui vaunun merkitys ja sen tarjoama liikkuvuus ja tulivoima. Tällaista kouriintuntuvaa oppia mekanisoidun vihollisen voimasta olisi kaivattu jo Santahaminan jääkärikomppaniaa käsittelevissä taktiikan opinnoissa ja Maasotakoulun jääkärijoukkueen taistelutekniikan opinnoissa. Ilman vaunuja toimivan jalkaväen on äärimmäisen tärkeä hyödyntää maastoa oikein ja pakottaa mekanisoitu vihollinen pois heille edullisesta maastosta, sillä muuten meno on takuulla kylmää.

 
 

Räyhäkkäiden ammuntojen jälkeen siirryimme panssarijääkärijoukkueen taistelutekniikan pariin, jota emme opintosuuntamme pienen koon vuoksi päässeet valitettavasti käytännössä juuri harjoittelemaan. Sen sijaan opetus oli toteutettu lukuisilla kartta- ja käskynantoharjoituksilla sekä pienimuotoisilla sotapeleillä. Ennen joululomaa vietimme hikisen viikon liikuntaleirillä ja nautimme koko Kadettikoulun yhteisestä Puurojuhlasta Santahaminassa.

Tammikuussa 2020 aloitimme Leopard 2 -kalustokurssin ja heti alusta alkaen huomasimme selviä eroja suunnittelufilosofiassa länsimaisten ja neuvostoliittolaisten panssarivaunujen välillä. Jälkimmäisessä ei ergonomiaan ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota, mutta miehistö pystyy korjaamaan vaunua omin toimenpitein suhteellisen helposti. Panssarimestarin onneksi tämä kalustokurssi ei ollut läheskään yhtä vauhdikas, kuin BMP:n kalustokurssi. Pieniä vaurioita tietysti tuli, mutta ne saatiin korjattua lekalla ja hiellä.

Kevään 2020 läpivienti oli alun perin erittäin intensiivinen, sisältäen osallistumisen Arrow 20 -harjoitukseen ja kurssimatkan Saksaan seuraamaan Strong Europe Tank Challenge -panssarivaunukilpailua. Koronan takia kurssinjohtajamme kuitenkin joutui ylitöihin laatiessaan läpiviennin pariin kertaan uudelleen. Onneksemme koulutus pysyi lähiopetuksena koko kevään ajan. Toisin kuin monella muulla aselajikoululla, joissa kurssitoverimme olivat pahimmillaan toista kuukautta etäopetuksessa. Panssarikoulun ammattitaitoisten ja viitseliäiden kouluttajien ansiosta meille pystyttiin järjestämään lähes kaikki suunnitellut sotaharjoitukset ja koulutustapahtumat, ainoastaan pienin erityisjärjestelyin. Suuren kaksipuolisen simulaattoriavusteisen sotaharjoituksen eli Arrowin peruuntuminen osaltamme oli pettymys. Sen sijaan pääsimme toimimaan Hämeen panssaripataljoonan ampumaharjoituksessa toimihenkilötehtävissä Niinisalossa, jossa saimme arvokasta kouluttajakokemusta.

 
 

Panssarijääkäri- ja panssarivaunukomppanian taktiikan opetus oli ylivoimaisesti parasta taktiikan opetusta koko Kadettikoulun aikana. Opintosuuntamme pieni koko mahdollisti hyvinkin yksilöllisen opetuksen ja palautteenannon. Kokonaisuus oli hyvin suunniteltu, karttaharjoitus erinomaisesti järjestetty ja pääsimme pilotoimaan SteelBeast -simulaattoria taktiikan opetuksessa. Simulaattoriviikon aikana jokainen vuorollaan toimi komppanian päällikkönä muiden ollessa joukkueenjohtajia. Vaikka kyseessä oli vain simulaattori, se opetti meitä jokaista valtavasti. Suunnitelman yksinkertaisuuden, epäsuoran tulen käytön ja etupainoisen johtamisen voisi nostaa viikon tärkeimmiksi opeiksi.

Niinisalossa pääsimme ennen juhannusta 2020 ampumaan täysikaliammunnat Leopardeilla. Tuli jopa etuoikeutettu olo, koska ampumatarviketta oli käytössä todella runsaasti. Ammuimme monipuolisia hyökkäysammuntoja Niinisalon hiekan pöllytessä valtavina pölypilvinä ympärillämme.

 
 

Erästä ammuntaamme oli seuraamassa jalkaväen eversti Maasotakoulun Koulutuskeskuksesta. Jälkikäteen hän päivitteli vaunujen nopeutta ja tulivoimaa. Taas eräs havainto, joka olisi hyvä jokaisen upseerin nähdä omin silmin aselajista riippumatta.

Haikein mielin luovutimme vaunut pois juhannuksen jälkeen, sekä vielä haikeammin mielin luovutimme Panssariperinteet 105. kadettikurssille ja poistuimme Panssarikoululta kesäloman jälkeen. Vuosi panssariopintojen parissa vierähti äärimmäisen nopeasti ja tiukka koulutusrytmi hitsasi pienen opintosuuntamme tiiviiksi ja hyvähenkiseksi. Opittavaa olisi ollut, vaikka toisenkin vuoden edestä. Meistä kahdeksasta kaksi meni valmistumisen jälkeen Panssariprikaatiin Hattulaan, kolme Karjalan prikaatiin, kaksi Porin prikaatiin ja yksi Kainuun prikaatiin."

Luutnantti Janne Kankkunen

Joukko-osasto Parolannummi, Hattula