Hyppää sisältöön

Kadettien elämää ja opintoja Maasotakoulun aselajikouluissa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.12.2021 12.00
Tiedote
Pioneerit rakentamassa maastossa.

Kadetit opiskelevat sotatieteiden kandidaateiksi Maanpuolustuskoskeakoulussa (MPKK:ssa) Santahaminassa Helsingissä, mutta suuri osa opinnoista suoritetaan Maasotakoulussa ja siihen kuuluvissa aselajikouluissa.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen kadetit opiskelevat noin puoli vuotta Maasotakoulussa Lappeenrannassa. Sen jälkeen alkavat aselajiopinnot aselajikouluissa. Pioneeriopintosuunnan kadetit jäävät Pioneerikouluun Lappeenrantaan, panssarikadetit lähtevät Panssarikouluun Hattulan Parolannummelle. Jalkaväkikoulu on Lappeenrannassa, Tykistökoulu Kankaanpään Niinisalossa ja Viestikoulu Riihimäellä.

Tällä hetkellä aselajiopinnoissa on kadetit 106. kadettikurssilta. He harjoittelevat niin keskenään kuin muidenkin kanssa: muiden ammattisotilaiden kuten täydennyskursseilla olevien aliupseerien ja reserviläisten kanssa.

Yhdessä harjoitteleminen on tärkeää, koska Puolustusvoimissa tehdään töitä eri ammattiryhmien kanssa: upseerit ja aliupseerit, opistoupseerit, siviilit, reserviläiset sekä varusmiehet kaikki yhdessä.

Pioneerikoulussa oli linnoittamistekniikan harjoitus (kuvassa). 106. kadettikurssin pioneeriopintosuunnan kadetit osallistuivat yhdessä täydennyskoulutusopiskelijoiden ja reserviläisten kanssa linnoittamistekniikan opintojaksoon kuuluvaan harjoitukseen marraskuussa 2021. Harjoitus järjestettiin Maasotakoulun Laukkaradan lähiharjoitusalueella sekä Leirissä Lappeenrannassa.

 

Panssarikoulussa Hattulan Parolannummella opiskeleva kadetti Jesse Nieminen kertoo, että opiskelu Parolannummella on monipuolista ja se sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoittelua. Maasotakoulun tarjoama koulutus onkin käytännönläheistä ja työelämälähtöistä, mutta ripaus akateemisuutta pysyy mukana. Luokkaopetusta ja teoriaa on, mutta myös maastoharjoituksia ja käytännön tekemistä.

Jalkaväkikoulussa 106. kadettikurssin kadetit saivat oppia joulukuun 9. päivänä muun muassa voimankäyttökoulutuksessa Lappeenrannassa Maasotakoulun Kuntotalolla, joka on varuskunnan oma urheilutalo liikunta- ja kuntosaleineen. Tässä kuvassa "aggressiivisesti käyttäytyvän" maalimiehen kohtaamisharjoittelua:

Kadettien aselajiopinnot kestävät noin vuoden ajan, ensi kesään asti Maasotakouluun kuuluvissa aselajikouluissa. Syksyllä on edessä sotatieteiden kandidaatiksi valmistuminen ja siirtyminen työelämään Puolustusvoimissa, eri joukko-osastoissa muun muassa kouluttajana.

Maasotakoulu toivottaa hyvää kurssin jatkoa aselajikouluissa kaikille kadeteille 106. kadettikurssilla, ja mukavaa joulun odotusta!