Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Kolme varusmiestä palkittiin sotilasansiomitaleilla toiminnasta onnettomuustilanteessa

Jääkäriprikaati
6.12.2020 18.10
Uutinen
Alikersantti Topias Kristian Sipola, tykkimies Juho Ilmo Samuel Havisto ja kersantti Arttu Matias Immonen.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen on myöntänyt Jääkäriprikaatin komentajan esityksestä kolmelle Jääkäriprikaatissa palvelustaan suorittavalle varusmiehelle sotilasansiomitalit. Sotilasansiomitalin myöntämisperusteissa lukee "Puolustusvoimissa palveleville sotilasansiomitali voidaan myöntää palveluksessa kunnostautumisesta, erityisestä neuvokkuudesta tai aloitteellisuudesta tai pelottomasta toiminnasta vaaratilanteessa".

Kolme Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa palvelevaa varusmiestä olivat palaamassa sunnuntaina 22.11. lomalta takaisin Rovaniemen varuskuntaan. Varusmiehet olivat ensimmäisenä paikalla Kiimingissä tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa. Poliisin asiasta lähettämän kiitoskirjeen mukaan varusmiehet olivat ryhtyneet neuvokkaasti ja aikailematta toimenpiteisiin tapahtumapaikalla. Kaksi heistä oli aloittanut liikenteenohjauksen ja kolmas oli aloittanut liikenneonnettomuudessa vakavasti loukkaantuneen kuljettajan elvytyksen. Vaikeasti loukkaantunut menehtyi myöhemmin tapahtumapaikalla, mikä kuvastaa tilanteen vaikeutta ja vakavuutta.

Varusmiesten ripeä, ansiokas ja rohkea toiminta herätti positiivista huomiota heti tapahtumapaikalla poliisien sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastajien keskuudessa. 

Myös menehtyneen henkilön omaiset halusivat lähettää kiitosviestin: 
"Jääkäriprikaatin kolmelle varusmiehelle
Haluamme kiittää teitä esimerkillisestä toiminnasta Kiimingin onnettomuustilanteesta. Teitte parhaanne elvytyksen ja liikenteenohjauksen osalta, estäen lisävahingot. Onnettomuudessa menehtyneen omaiset ja läheiset!"

Jääkäriprikaatin komentajan saaman palautteen perusteella kaikki kohdat sotilasansiomitalin myöntämisperusteista täyttyvät. Jääkäriprikaatin komentaja eversti Sami-Antti Takamaa pitää kolmen varusmiehen toimintaa hyvänä esimerkkinä suomalaisista nykynuorista. 
- Toimeenpanokykyä löytyy, kun sitä tarvitaan. Kolmen sotilasansiomitalin myöntämisellä on suuri symbolinen merkitys. Se on tunnustus kaikille niille varusmiehille, jotka ovat tänäkin vuonna olleet esimerkillisesti esillä lukuisissa onnettomuustilanteissa ympäri Suomea. Ei ole myöskään syytä unohtaa niitä kouluttajia joukko-osastoissa, jotka näitäkin valmiuksia varusmiehille ja -naisille kouluttavat. He tekevät oman työnsä pieteetillä, tämä tapaus on siitä elävä esimerkki, toteaa eversti Takamaa. 

Sotilasansiomitalit luovutettiin kolmikolle itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa Kemijärvellä Mäntyvaaran taisteluiden muistomerkillä jätkänkynttilöiden valaistessa pimenevää iltaa.

Jääkäriprikaati onnittelee sotilasansiomitalin saaneita sotureita!

Mäntyvaaran taistelun muistomerkin edessä sotilasansiomitalilla palkitut varusmiehet.

Paraatit ja juhlat