Hyppää sisältöön

Kutsunnat vauhtiin koronaepidemian vaatimin järjestelyin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 19.8.2020 10.27
Tiedote

Aluetoimistojen järjestämät kutsunnat ovat tällä viikolla käynnistyneet ympäri Suomen. Kutsunnat viedään tänä syksynä läpi koronaepidemian vaatimin järjestelyin, noudattaen THL:n suosituksia käsi- ja yskimishygienian sekä turvavälien osalta.

Tiistaina 18.8. kutsunnanalaiset aloittivat asevelvollisuuden polulla Joroisissa. Etelä-Savon kutsunnat ovat perinteisesti alkaneet Joroisista jo 40 vuoden ajan, niin tänäkin vuonna. Ensi vuonna Joroinen siirtyy maakuntamuutosten vuoksi Pohjois-Savon aluetoimiston vastuualueelle, joten sivu Joroisten kutsuntahistoriassa kääntyi.

- Kutsuntojen järjestäminen on yksi aluetoimistojen lakisääteisistä tehtävistä, joka täytetään myös poikkeuksellisimmissa oloissa. Suunnitelmallisella ja ennakoivalla toiminnalla kutsunnat saadaan tänäkin syksynä järjestettyä mahdollisimman turvallisesti niin kutsunnanalaisille kuin järjestävälle henkilöstölle, totesi Joroisten kutsunnat avannut Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Joni Volanen.

Kutsunnat viedään tänä syksynä läpi koronaepidemian vaatimin järjestelyin. Kutsunnoissa noudatetaan THL:n suosituksia käsi- ja yskimishygienian sekä turvavälien osalta. Joroisissa kutsunnanalaisille jaettiin käytettäväksi riittävä määrä suojamaskeja. Lisäksi kutsuntainfon istumajärjestys oli rakennettu väljemmäksi, kutsuntalautakunnan ja asevelvollisen väliin asennettu pisarasuoja sekä luotu riittävät fasiliteetit käsihygieniasta huolehtimiselle.
- Aluetoimistoissa on varauduttu koronaepidemiaan eri keinoin. Tilanteen kehittymistä seurataan syksyn edetessä ja järjestelyjä voidaan muokata sen mukaisesti. Tarvittaessa kutsuntatilaisuuden ohjelmaa on mahdollista tiivistää ja karsia isompien ihmismäärien kokoontumista samaan tilaan, kutsuntalautakunnan puheenjohtajana toiminut kapteeni Arttu Muinonen kertoi.

Kutsunnoissa päätetään palveluksesta

Kutsuntatilaisuudessa määritetään asevelvollisten palveluskelpoisuus, ja sen perusteella päätetään palveluksesta. Tavoitteena on, että asevelvollisen saama sotilaskoulutus ja palvelustehtävä vastaavat ja tukevat hänen siviilikoulututustaan, ammattiaan, tulevaisuuden suunnitelmia, taitoja sekä harrastuksia. Etelä-Savon kutsunnanalaiset aloittavat palveluksensa pääasiassa Karjalan prikaatissa tai Kainuun prikaatissa.

Joroislainen Otso Suhonen oli etsinyt tietoa eri palvelustehtävistä jo ennen kutsuntoja ja saapui paikalle selkeät palveluspaikkatoiveet mielessään.
- Tuleva palveluspaikkani on Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Olen hakenut myös lentäjäkoulutukseen, mutta kaikki ilmailuun liittyvät tehtävät kiinnostavat, tulevaisuudessa lentäjän uraa Puolustusvoimissa tai siviili-ilmailun puolella tavoitteleva Suhonen kertoi.

Juuso Nummi aloittaa palveluksensa heinäkuussa 2021 Karjalan prikaatissa. Suunnitelmissa on suorittaa kuljettajakoulutus ja hankkia ammattipätevyydet kuljetusalan työtehtäviin.
- Odotan intiltä mielenkiintoisia hommia ja toivon pääseväni kuljettajaksi. Toki myös itsensä kehittämistä ja uusia kavereita, Nummi kertoi.

Kutsuntatilaisuuden tarkoituksena on kohdata tulevat varusmiehet henkilökohtaisesti ja vastata heidän kysymyksiinsä palvelukseen liittyen. Lisäksi annetaan tietoa maanpuolustusvelvollisuudesta ja Puolustusvoimista sekä edistetään kansanterveystyötä. Kutsunnat ovatkin asevelvollisen ensikosketus Puolustusvoimiin.Varusmiespalvelus voi olla ensimmäinen nuoren kohtaama suuri elämänmuutos. Matka palvelukseen alkaa kutsunnoista, joissa Puolustusvoimat tavoittaa koko miespuolisen ikäluokan. Myös ne, jotka eivät suorita varusmies- tai siviilipalvelusta. Ennen kutsuntoja nuoret miehet käyvät lisäksi terveystarkastuksissa.

Kutsunnoissa on mukana kuntien nuoristyöntekijöitä, jotka tarjoavat apua ja tukea nuorille. Tuki voi olla neuvontaa opinnoissa ja asumisasioissa, ohjausta erilaisiin palveluihin tai mahdollisuus keskustella etsivän nuoristyön kanssa. Kutsunnat ja varusmiespalvelus ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä tilaisuuksia kohdata nuoria ja ehkäistä syrjäytymistä.

Kutsuntojen jälkeen nuorilla on aikaa valmistautua palvelukseen. Palvelustehtäviin perehtyminen, siviiliasioiden hoitaminen ”inttikuntoon” ja säännöllinen kuntoilu antavat hyvät lähtökohdat varusmiespalveluksen aloittamiselle.

Joroislaisen Jarkko Tolvasen palveluspaikaksi osoitettiin Pohjois-Karjalan rajavartiosto Onttolassa. Tolvanen hakee kuitenkin erikoisjoukkohaussa erikoisrajajääkärikoulutukseen Immolaan, joten syksyllä on ohjelmassa valmistautumista pääsykokeisiin.
- Kutsunnoista jäi mukava ja huojentunut fiilis, sillä asiat hoituivat kuin olin suunnitellut. Intiltä odotan etenkin kokemuksia ryhmätoiminnasta sekä tietysti johtajakoulutusta, mikäli minut sinne valitaan, Tolvanen valotti suunnitelmiaan.

Vaikka fyysinen kunto onkin hyvä valttikortti intissä menestymiselle, myös peruskunnolla pärjää. Puolustusvoimat tarjoaa varusmiespalvelukseen valmistautuville ilmaisen MarsMars-kuntoilusovelluksen, voi ladata puhelimeensa sovelluskaupasta. Palveluksessa pärjäämisessä oma asenne kuitenkin ratkaisee lopulta eniten. Hyvällä asenteella ja huolellisella valmistautumisella saa parhaat eväät intin aloittamiseen.
 

´