Hyppää sisältöön

Maasotakoulu juhlii ja onnittelee lippujuhlan päivänä ylennettyjä ja palkittuja

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 4.6.2021 9.26
Tiedote
Seppeleenlasku, kolme sotilasta rivissä muistomerkin edessä, keskellä eversti harmaissa, sivuilla varusmiehet maastopuvuissa. Aurinko paistaa, kädet lipassa.

Hyvää Puolustusvoimain lippujuhlan päivää! Maasotakoulun osalta juhlapäivä alkoi aamulla seppeleenlaskulla sankarihaudoille ja lipunnostolla. Kello 11-12 voi seurata Ylen kanavilla 100-vuotiaan Rakuunasoittokunnan ja solistien juhlakonserttia suorana Lappeenrannasta. Maasotakoulu ylpeänä onnittelee kaikkia ylennettyjä ja palkittuja! Lue tästä Maasotakoulun johtajan, eversti Kari Pietiläisen juhlapuhe Maasotakoulun henkilökunnalle 4.6.2021 lipunnostossa:

Hyvät maasotakoululaiset!


Juhlimme tänään, Suomen marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä, Puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlistetaan teemalla "Valmius on yhteistoimintaa".

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on Suomessa vuosittain 4. kesäkuuta pidettävä Puolustusvoimien juhlapäivä ja virallinen liputuspäivä. Päivä on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 alkaen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivää on juhlistettu paraatein vuodesta 1950. Tänä vuonna sitä juhlistetaan poikkeavalla tavalla jo toista kertaa peräkkäin. Juhlapäivän traditio ja arvokkuus ylläpidetään. Tämä lippunosto-tapahtuma on meidän tapamme juhlistaa marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää.


Rakuunasoittokuntamme on tänään poikkeuksellisen hienossa roolissa. He soittavat tänään Puolustusvoimain lippujuhlan päivän juhlakonsertissa kello 11 - 12. Konsertti juhlistaa soittokunnan 100-vuotista taivalta ja lähetetään YLE:n kanavilla. YLE:n lähetyksessä saatamme nähdä myös kuvia Northern Forest 21 -harjoituksesta, jossa YLE kuvasi materiaalia juhlalähetykseen.

Hyvät maasotakoululaiset!

Peilaan tässä tervehdyksessäni alkuvuotta ja keskityn tulevaan syksyyn. Maasotakoulun alkuvuosi on ollut meille vaativa ja osin jopa raskas. Me maasotakoululaiset olemme jaksaneet jatkaa edelleen koronan vastaista taistelua. Koko henkilöstömme ansaitsee ison kiitoksen tästä.

Reserviupseerikoulu ja Koulutuskeskus ovat kantaneet suurimman vastuun toiminnan käytäntöön viemisen osalta. Olen ollut erityisen tyytyväinen korkeatasoiseen korona-koordinaatioryhmän työskentelyyn. Olemme pystyneet hyvään ennakkosuunnitteluun, reagoimaan nopeasti muutoksiin ja toteuttamaan korkealaatuisia koulutustapahtumia terveysturvallisesti. Koronan vastaisen taistelun jatkuessa henkilöstöjohtamisen merkitys on korostunut hyvän asioiden johtamisen rinnalla. Esimiestyö on vaatinut meiltä kaikilta uusia muotoja ja muuttunut monella tapaa entistä vaativammaksi.  

Johtava kevään toimintaperiaatteemme on ollut, että pyrimme minimoimaan pandemian vaikutukset opetukseen ja koulutustapahtumiimme. Lähiopetus on edelleen Maasotakoulun opetuksen voitonkaava. Tehtävistä ei ole tingitty ja olemme pyrkineet varmistamaan, että käynnissä olevat kurssit valmistuvat oppimistavoitteet saavuttaneina. Koulutuksen ja opetuksen terveysturvallinen toteutus on vaatinut maasotakoululaisilta jatkuvaa muutoksessa elämistä. Erityisesti yksiköiden päälliköiden, kurssin johtajien sekä eri opetusryhmien avainhenkilöiden kykyä luoda uusia toimintamalleja on testattu usein. Korkeatasoiset ja innovatiiviset opetustapahtumat eivät synny ilman kovaa työtä ja venymistä kovin kiireisenä arkena.

Nostan esille myös juuri päättyneen Northern Forest 21 -harjoituksen. Puolustusvoimien tämän vuoden tärkeimmän harjoituksen johtovastuusta on tullut laajasti kiitosta ja ruotsalaisten osallistuminen ja siitä saatu palaute on ollut erinomainen. Erityiset kiitokset, everstiluutnantti Tomi Pekurinen ja majuri Petteri Iivonen, hienosti johdetusta suunnittelusta ja toimeenpanosta. Kiitos myös kaikille harjoituksen suunnittelussa, valmistelussa ja toteutuksessa mukana olleille maasotakoululaisille. Oli hienoa johtaa harjoitusta teidän kanssanne.

Hyvä juhlayleisö!


Maasotakoulu on perinteitään kunnioittava Maavoimien joukko-osasto. Elämme koronasta huolimatta ainutlaatuista juhlavuotta. Koulumme eri osiin kohdistuvia juhlatapahtumia on kymmenkunta. Maasotakoulu täyttää 20 vuotta 19.10.2021. Reserviupseerikoulun 100-vuotisjuhlatapahtumaa vietetään sovelletusti 12.6.2021. Viestikoulu täytti 80 vuotta 5.3.2021. Rakuunasoittokunnan 100-vuotisjuhlatapahtumia vietetään syyspainotteisesti.

Perintö elää vahvana ja vaikka korona muuttaa juhlien toteutusta, niin tällaisena aikana juhlien merkitys korostuu.

Näin juhlien vuonna on hyvä nostaa jälleen kerran visiomme esille: ”Maasotakoulu on Maavoimien tulevaisuuden rakentamisen ytimessä valmiudella, laadukkaalla koulutuksella ja tutkimuksella.” Tämä istuu myös erinomaisesti lippujuhlanpäivän teemaan.

Arvoisat ylennetyt ja palkittavat!


Ylennetyt: ylennys on palkinto mittavasta työstä, jonka olette tehneet Puolustusvoimille ja siten koko maanpuolustuksen eteen. Ylennys tarkoittaa usein myös siirtymistä vaativampaan sodan ajan tehtävään ja sitä kautta vastuun lisääntymistä. Kantakaa vastuunne kunnialla ja olkaa ylpeitä tänään saamastanne huomionosoituksesta. 

Palkittavat, työnne Puolustusvoimien ja Maasotakoulun hyväksi on huomioitu tänään eli ammattitaitonne, kykynne ja asenteenne on arvioitu palkitsemisen arvoiseksi. Muistaminen tulee aina ansioista ja se on myös organisaation tapa muistaa tärkeimpiä tuloksentekijöitä näin juhlapäivänä. Tänään muistamme myös koronavastaisessa taistelussa kunnostautuneita työpisteitä ja henkilöitä.

Hyvä juhlayleisö,


tervehdykseni lopuksi haluan kiittää ammattitaitoista ja tehtäviinsä sitoutunutta henkilöstöämme, asevelvollisia sekä yhteistyökumppaneitamme alkaneen vuoden saavutuksista. 

Toivotan teille kaikille poikkeuksellisen hyvää kesää - #yhdessä!

Kari Pietiläinen
Maasotakoulun johtaja, eversti

Joukko-osasto
´