Hyppää sisältöön

Maasotakoulu osallistui mallinnuksen, simuloinnin ja koulutuksen suurimpaan tapahtumaan

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 28.12.2021 10.00
Tiedote
Messunäkymässä iso Welcome- eli Tervetuloa-kyltti. I/ITSEC-messut Orlandossa.

Maailman suurin mallinnuksen, simuloinnin ja koulutuksen tapahtuma I/ITSEC järjestettiin joulukuun alussa Orlandossa, Yhdysvalloissa. Myös Maasotakoulu oli mukana tapahtumassa, kun Simulaattoriosaamiskeskuksen johtaja everstiluutnantti Antti Pyykönen tiimeineen osallistui tapahtuman konferenssiin ja messuille tutustumalla alan uusimpiin trendeihin ja näkymiin.

-    Tapahtumassa yhdistyvät konferenssi ja messut. Konferenssissa oli yli 200 esitystä tai paneelia eri aiheista mallinnukseen ja simulointiin liittyen. Tänäkin vuonna pandemiasta huolimatta tapahtumassa oli noin 400 näytteilleasettajaa, joista yksi oli suomalainen Varjo Technologies. Määrä oli laskenut noin sadalla vuodesta 2019. Pandemian vaikutukset näkyivät myös osanottajamäärässä. Aikaisempien vuosien luku on ollut noin 18 000, kun tänä vuonna osallistujia oli noin 13 000, everstiluutnantti Antti Pyykönen Simulaattoriosaamiskeskuksesta kertoo.

Tapahtuma järjestetään yleensä kerran vuodessa, mutta vuonna 2020 se peruttiin koronapandemian takia. Nyt se järjestettiin tilanteen hieman helpotuttua ennen uuden virusvariantin, omikronin, leviämistä ja ennen tiukentuneita rajoituksia.

-    Tapahtumassa ovat edustettuina kaikki merkittävimmät alan teollisuuden toimijat, sekä huomattava määrä pienempiä toimijoita, tutkimuslaitoksia ja koulutusyksiköitä. Tapahtuma antaa kattavan kuvan alan tilanteesta, kehityksestä, tarjolla olevista järjestelmistä ja tulevaisuuden trendeistä, Pyykönen pohtii.

Kuvassa Antti Pyykönen messualueen ulkopuolella.

Pyykönen arvioi, että nousevia alan trendejä ovat muun muassa siirtymä VR-teknologiasta (Virtual Reality) XR/MR- (Mixed Reality) tai AR-teknologiaan (Augmented Reality). Lisäksi simulaattoreiden yhteensopivuus on yhä enemmän pinnalla.

-    Ala on nopeasti kehittyvä ja kehityksen sekä trendien seuranta vaatii osallistumista kansainvälisiin tapahtumiin, tärkeimpinä I/ITSEC ja eurooppalainen ITEC. 

Kuvassa Simulaattoriosaamiskeskuksen johtaja, everstiluutnantti Antti Pyykönen ja tutkija Tuomas Munnukka.

Simulaattoriosaamiskeskus toimii pääosin Lappeenrannassa. Lisäksi Simulaattoriosaamiskeskus ohjaa toimialateitse simulaattorien valtakunnalliseen käyttöön liittyvissä asioissa kasi-osastoa Säkylässä ja VKY- eli virtuaalikoulutusympäristö-osastoa Hattulassa. Hallinnollisesti nuo osastot kuuluvat Porin prikaatiin ja Panssariprikaatiin.

Simulaattorikeskus on osa Koulutuskeskusta, joka on Maasotakoulun yksi joukkoyksikkö. Koulutuskeskukseen kuuluu myös aselajikouluja: Jalkaväkikoulu, Panssarikoulu, Pioneerikoulu, Tykistökoulu ja Viestikoulu.

´