Hyppää sisältöön

Maasotakoulun alokkaiden vala- ja vakuutustilaisuus 5. helmikuuta Haminassa – seuraa tilaisuuksia netissä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 30.1.2022 8.47
Tiedote
alokkaat valanantoasennossa etu- ja keskisormi pystyssä

Maasotakoulun tammikuussa 2022 varusmiespalveluksensa aloittaneiden eli saapumiserän 1/22 sotilasvala ja -vakuutuspäivää vietetään Haminassa ilman yleisöä. Tilaisuudet ovat kuitenkin katsottavissa verkon kautta.

Sotilasvalan vannoo tai sotilasvakuutuksen antaa Haminassa noin 300 alokasta. Sotilasvalan ja -vakuutuksen ottaa vastaan Maasotakoulun johtaja (1.2.2022 alkaen) eversti Sami-Antti Takamaa seurassaan Reserviupseerikoulun johtaja eversti Vesa Helminen. Esilukijana toimii Reserviupseerikoulun Oppilaskunnan Kannatusyhdistyksen toiminnan-johtaja eversti (evp) Jukka Hellberg.

Tilaisuudet järjestetään koronatilanteen vuoksi ilman alokkaiden läheisiä ja muuta yleisöä, mutta valatilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä kello 12 alkaen Maasotakoulun verkkosivuilla osoitteessa maavoimat.fi/maasotakoulun-videotallenteet-ja-livestriimit. Vakuutustilaisuuden seurantalinkin puolestaan saa vakuutuksen antavalta alokkaalta. 

Valan ja vakuutuksen ero

Valan ja vakuutuksen erona on, että valassa alokas lupaa ja vakuuttaa "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä" ja vakuutuksessa "kunniansa ja omantuntonsa kautta". Molemmat uskollisuudenosoitukset ovat Puolustusvoimissa yhdenvertaisia, ja alokas saa itse päättää kummalla tavalla haluaa uskollisuuttaan osoittaa.

Sotilasvala ja -vakuutus liittävät alokkaat virallisesti osaksi sotilaallista maanpuolustusta. Sotilasvalan vannomisen tai vaihtoehtoisen sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen Maasotakoulun alokkaat nimitetään jääkäreiksi.

Maasotakoulun varusmiehet koulutetaan Reserviupseerikoulun Jääkäri- ja Kuljetuskomppanioissa Haminassa. Maasotakoulussa aloittaa vuosittain kaksi saapumiserää, ensimmäinen tammikuussa ja toinen heinäkuussa. Kummassakin saapumiserässä aloittaa asepalveluksen noin 300 alokasta. 

´