Hyppää sisältöön

Maavoimat toivottaa tervetulleeksi yli 9000 alokasta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 29.6.2022 14.48
Tiedote
Varusmiehiä ulkona järjestymässä muotoon

Maanantaina 4. heinäkuuta Maavoimien varuskuntien porteista astelee sisään noin 9000 uutta alokasta. Tehtävästä riippuen 165, 255 tai 347 vuorokautta kestävän palveluksen aikana he saavat monipuolisen ja kattavan koulutuksen, joka valmistaa heidät toimimaan reservissä ja sodan ajan tehtävissä. Eniten alokkaita saapuu Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle, Porin prikaatiin Säkylään ja Niinisaloon sekä Kainuun prikaatiin Kajaaniin.

Varusmiespalveluksessa palataan normaaleihin koulutus- ja lomajärjestelyihin joukko-osastojen koronatilanteen niin salliessa. Korona-aikana käytössä olleesta 4+2-lomarotaatiosta (neljä viikkoa koulutusta, kaksi viikkoa VMP-vapaata) luovutaan. 

Varotoimenpiteenä kesän saapumiserän palvelus aloitetaan edelleen 12 päivän yhtäjaksoisella palveluksella ilman VMP-jaksoa tai muita lomia. Tämän jälkeen arkipäivät ovat pääsääntöisesti koulutusta ja viikonloput vapaata. Poikkeuksia tekevät muun muassa valmius- ja virka-apuvuorot sekä pidemmät sotaharjoitukset. 

Palveluksessa varusmiehet jaetaan pääsääntöisesti paikalliset olosuhteet huomioiden edelleen erillisiin osastoihin, joissa koulutusta jatketaan joko ilman koronarajoituksia tai mikäli koronatilanne heikkenee, palauttamalla paikallisesti tarpeellisia koronarajoituksia.  

Jokaiselle löytyy sopiva tehtävä

Varusmiespalveluksen ensimmäiset viikot totutellaan uusiin varusteisiin, ympäristöön ja varuskunnan arkeen alikersanttien johdolla. Kuusi viikkoa kestävä alokasjakso alkaa kahden viikon orientaatiokurssilla, jota seuraavat viikon mittaiset selviytymisen, suojautumisen ja suojaamisen kurssit – ensimmäisten viikkojen aikana opitaan siis sotilaan perustaitoja ja suoritetaan sotilaan perustutkinto. 

Alokasjakson lopuksi tehdään koulutushaaravalinnat, joista selviää, minkä koulutushaaran peruskurssin alokas suorittaa. Johtajavalinnat ja miehistön palvelustehtävävalinnat tehdään koulutushaarajakson päätteeksi. 

Erilaisiin palvelustehtäviin kannattaa tutustua jo ennen palveluksen alkua Intti.fi-sivustolla. Yli kuudestasadasta monipuolisesta tehtävästä löytyy varmasti jokaiselle sopiva. 

–Tavoitteena on, että kaikkiin tehtäviin löydettäisiin mahdollisimman sopivat henkilöt. Valintoihin vaikuttavat muun muassa fyysinen kunto ja siviiliosaaminen. Oma halukkuus tiettyyn palvelustehtävään on myös tärkeä valintaperuste ja se kannattaa ilmoittaa selkeästi hyvissä ajoin, Maavoimien koulutuspäällikkö eversti Hannu Teittinen kertoo.

Siviilissä hankittua osaamista tai koulutusta voi hyödyntää erityistehtävissä, joihin haetaan alokasjakson aikana erillisellä haulla. Erityistehtäviin voi tutustua Intti.fi-sivustolla

Kehittyvä ja monipuolinen koulutus takaa valmiuden

Varusmiespalveluksella ylläpidetään Puolustusvoimien valmiutta ja koulutetaan asevelvolliset ja vapaaehtoiset naiset sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin. Kattavan varusmieskoulutuksen jälkeen jokaisella on valmius toimia omassa sodan ajan tehtävässään.

Koulutuksen kehittäminen on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä, jossa varusmiesten ja vapaaehtoisten naisten antamalla palautteella on tärkeä rooli.  

–Varusmiehiltä kerätään palautetta palveluksen eri vaiheissa. Palaute on tärkeää, jotta pystymme toteamaan, missä olemme onnistuneet ja missä on kehitettävää. Vastausten perusteella voimme kehittää varusmieskoulutusta, Teittinen kertoo.  

Palvelus edessä? Tietoa ja ohjeita palvelukseen valmistautumisesta saat sinulle lähetetystä alokaskirjeestä, joukko-osastosi verkkosivulta löytyvästä alokasinfosta ja Intti.fi-sivustolta. Muista myös tutustua etukäteen erilaisiin palvelustehtäviin ja pohtia, millaiset tehtävät sinua kiinnostavat.  

Alokasinfot: 
•    Jääkäriprikaatin alokasinfo
•    Kaartin jääkärirykmentin alokasinfo
•    Kainuun prikaatin alokasinfo
•    Karjalan prikaatin alokasinfo
•    Maasotakoulun alokasinfo
•    Panssariprikaatin alokasinfo
•    Porin prikaatin alokasinfo
•    Utin jääkärirykmentin alokasinfo

Katso myös: 
•    Valtakunnallinen tiedote palveluksen aloittamisesta 
•    Ensimmäistä kertaa joukko-osastoon