Hyppää sisältöön

Maavoimien kansainvälinen yhteistyö jatkuu myös poikkeusaikana

Maavoimat
Julkaisuajankohta 4.12.2020 13.59
Tiedote
Kuvassa ovat Suomen ja Ruotsin maavoimien komentajat Petri Hulkko ja Karl L. E. Engelbrektson sekä prikaatikenraalit Mikael Frisell (vas.) ja Laura Swaan Wrede.
Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko ja Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Karl L. E. Engelbrektson (oik.) tapasivat Mikkelissä. Ruotsista tapaamiseen osallistuivat myös prikaatikenraalit Mikael Frisell (vas.) ja Laura Swaan Wrede.

Suurin osa kansainvälisistä tapaamisista on toteutettu etäyhteyksin. Tärkeimpiä neuvotteluja on käyty tilanteen ja rajoitusten salliessa kasvokkain COVID-19 -varotoimenpiteitä noudattaen. Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Karl L. E. Engelbrektson vieraili Mikkelissä 3.-4.12.2020.

Kenraalimajuri Engelbrektsonin vierailua Maavoimien esikunnassa isännöi Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko. Komentajat keskustelivat vierailun aikana Suomen ja Ruotsin maavoimien kahdenvälisestä yhteistoiminnasta ja sen tulevista suuntaviivoista. 

Kenraalimajuri Engelbrektsonille esiteltiin myös Koulutus 2020 -ohjelmaa, materiaalihankkeita sekä Maavoimissa tehtyjä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

- Suomen ja Ruotsin maavoimien yhteistyön kehittäminen etenee suunnitelmallisesti koronatilanteesta huolimatta, kenraaliluutnantti Hulkko toteaa.

Tavoitteet ovat täyttyneet

Maavoimien kansainvälinen yhteistyö on jatkunut myös poikkeusaikana sopeuttamalla toimintaa vallitsevaan koronatilanteeseen.  Vaikka kansainvälistä harjoitustoimintaa ei ole voitu toteuttaa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, kansainvälisen yhteistyön kehittäminen on jatkunut hyvin tuloksin myös vuonna 2020. 

- Ennakoivien toimenpiteiden ansiosta kansainvälisen toiminnan tavoitteet ovat pääosin täyttyneet, kansainvälisen sektorin vt. johtaja, majuri Joonas Fraktman Maavoimien esikunnasta kertoo.

Erityisenä onnistumisena majuri Fraktman nostaa esiin Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön.

- FISE-yhteistyö on jatkunut suunnitelmallisesti. Suomen ja Ruotsin välillä on toimivat tietoturvalliset verkkoyhteydet, jotka edesauttavat yhteistoimintaa, Fraktman toteaa.

Myös esikuntakeskusteluja on toteutettu syksyn aikana sekä Ruotsin, Norjan että Iso-Britannian maavoimien kanssa. Esikuntakeskusteluissa käydään läpi keskinäistä yhteistyötä, ajankohtaisia asioita sekä tulevaisuudennäkymiä.

Kokemuksia hyödynnetään jatkossakin

Suurin osa kansainvälisistä kokouksista ja vierailuista on toteutettu etäyhteyksin. Tärkeimpiä neuvotteluja on käyty tilanteen ja rajoitusten salliessa myös kasvokkain COVID-19 -varotoimenpiteitä noudattaen. 

Korona-ajan toiminnasta saadut kokemukset ovat kehittäneet kansainvälisten asioiden valmisteluprosessia.

- Etäkokoukset eivät jatkossakaan korvaa täysin kasvokkain tapaamisia, mutta valmistelukokouksia voidaan järjestää nyt aiempaa tehokkaammin verkon yli, Fraktman kertoo.

Poikkeustilanteen jatkumiseen on varauduttu myös ensi vuoden kansainvälisen toiminnan suunnittelussa.

- Varaudumme järjestämään tapaamisia edelleen myös etänä tarpeen mukaan. Harjoitustoiminnassa pyritään luomaan mahdollisuuksia kansainväliselle yhteistoiminnalle, vaikkakin tavanomaista pienemmässä mittakaavassa.

´