Hyppää sisältöön

Maavoimista kotiutuu yli 6 000 varusmiestä: "Yksi lenkki kotimaan puolustukseen täydentyy"

Maavoimat
Julkaisuajankohta 19.12.2019 8.32
Uutinen
kuva, jossa on kaksi peukaloa näyttävää varusmiestä

Maavoimien kahdeksasta joukko-osastosta siirtyy reserviin tänään yhteensä 6 248 varusmiestä. Varusmiespalveluksen suorittaneita naisia kotiutuu Maavoimista 257. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko kiittää palveluksensa päättäviä hyvin suoritetusta palveluksesta. – Ryhmähenki, joka heijastuu teistä kaikista, on esimerkillistä. Se on asevelvollisuuden ja varusmiespalveluksen voima, hän toteaa.

Varusmiespalveluksen aikana varusmiehet koulutetaan sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin. Varusmieskoulutuksen päämääränä on tuottaa reserviin suorituskykyisiä joukkoja ja erikoishenkilöstöä ja varmistaa yksilön tarvitsema osaaminen ja toimintakyky sekä joukon suorituskyky poikkeusoloissa.

Maavoimista kotiutuu yli 6 000 varusmiestä

joukko-osasto yhteensä
Karjalan prikaati 1 344
Porin prikaati 1 495
Panssariprikaati 738
Kaartin jääkärirykmentti 298
Kainuun prikaati 1 329
Jääkäriprikaati 717
Utin jääkärirykmentti 74
Maasotakoulu 201
yhteensä 6 248

Varusmieskoulutuksen perustana on Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen edellyttämä henkilöstö- ja osaamistarve. Varusmieskoulutuksella tuotetaan suurin osa sodan ajan joukkojen edellyttämästä osaavasta, motivoituneesta ja toimintakykyisestä henkilöstöstä.

Varusmiespalveluksen jälkeen asevelvollisuus jatkuu reservissä. Puolustusvoimat tarvitsee reserviläistä puolustusvalmiuden ylläpitämiseksi. Varusmieskoulutuksen tavoitteena on sellainen taso, että reservissä asevelvolliset kykenevät joukkonsa mukana täyttämään menestyksellisesti koulutuksensa mukaiset taistelutehtävät.

Varusmiespalveluksessa saatu osaaminen vaatii säännöllistä ylläpitoa. Puolustusvoimat pitää huolta reserviläisten suorituskyvystä ja osaamisesta poikkeusolojen tehtävässä harjoituttamalla aktiivisesti sodan ajan joukkoja kertausharjoituksissa sekä vapaaehtoisissa harjoituksissa ja koulutuksissa.

Suoritettu varusmiespalvelus avaa reserviläiselle runsaasti uusia mahdollisuuksia. Varusmiespalveluksen jälkeen reserviläinen voi hakeutua kriisinhallintatehtäviin ja sotilasammatteihin. Olemme koonneet tietoa reserviläisen mahdollisuuksista tänne: https://intti.fi/reservissa.

Suomen sotilaalliseen maanpuolustukseen tarvittava henkilömäärä on niin suuri, että suomalainen asevelvollisuus on ainoa taloudellisesti mahdollinen tapa järjestää Puolustusvoimien tarvitsema henkilöstö. Sodan ajan joukkojen suorituskyvyn turvaamiseksi Puolustusvoimien tavoitteena on kouluttaa koko miespuolinen palveluskelpoinen ikäluokka ja vapaaehtoiset naiset. Varusmieskoulutus ja reserviläiskoulutus suunnitellaan johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi.

Katso Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon
tervehdys kotiutuville varusmiehille

´