Hyppää sisältöön

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaiset Lappeenrannassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 23.11.2020 9.01
Tiedote
Tuomas Gerdt kävelee Reserviupseerikoulun Maneesin käytävällä takanaan sotilashenkilöitä ja upseerikokelaita.
Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt oli pidetty ja arvostettu kunniavieras myös Reserviupseerikoulun tilaisuuksissa. Kuva vuodelta 2014, Reserviupseerikurssin päättäjäisistä Haminasta.

Mannerheim-ristin ritari kapteeni (res) Tuomas Gerdt saatetaan haudan lepoon Lappeenrannassa lauantaina 28. marraskuuta 2020 sotilaallisin kunnianosoituksin.

Hautajaiset alkavat yksityisellä siunaustilaisuudella Lauritsalan kirkossa kello 12. Siunaamisen toimittavat kenttäpiispa Pekka Särkiö ja rovasti Jorma Taipale. Siunaustilaisuuteen osallistuu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vain hyvin rajattu määrä Gerdtin omaisia ja kutsuvieraita.

Siunaamisen jälkeen Gerdt haudataan Lepolan hautausmaalle, jonne hautajaissaattue kulkee Lauritsalan kirkosta reittiä Kauppalankatu - Lauritsalantie - Lepolankatu noin kello 13. Yleisö voi kunnioittaa hautajaissaattuetta tien varrella. 

Hautaan laskemisen jälkeen omaiset järjestävät yksityisen muistotilaisuuden kutsuvieraille. Saattoväen poistuttua haudalta muut hautajaisvieraat voivat viedä viimeisen tervehdyksensä Gerdtin haudalle.

Sotilaalliset kunnianosoitukset Gerdtin hautajaisissa

Hautajaisten sotilaallisista järjestelyistä ja kunnianosoituksista vastaa Maasotakoulu, joka oli Gerdtin kummijoukko-osasto. Hautajaisten toteutuksessa on huomioitu vainajan ja omaisten toivomukset. 

Hautajaisten sotilaalliset elementit sisältävät mm. kielekkeisen valtiolipun lippuvartion, kunniamerkkien kantajan ja kunnialaukaukset haudalla. 

Gerdtin arkunkantajina toimivat Reserviupseerikoulussa palvelevat Maasotakoulun varusmiehet. Tällä halutaan symboloida veteraanien perinnön siirtämistä jälkipolville.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen osallistuvat hautajaisiin. Presidentti Niinistö pitää puheen haudalla. Puolustusvoimien virallisena edustajana hautajaisissa toimii puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen.

Liikennejärjestelyt lauantaina 28.11.2020

Lauritsalan kirkko ja sen ympäristö eristetään siunaustilaisuuden ajaksi muulta yleisöltä. Myös Lepolan hautausmaan parkkipaikka on varattu ainoastaan kutsuvieraiden ajoneuvoille.

Hautajaissaattueen matkaa Lauritsalan kirkosta Lepolan hautausmaalle voi seurata tien varrella reitillä Kauppalankatu - Lauritsalantie - Lepolankatu.

Liikennettä ohjaa poliisi.
 

´