Hyppää sisältöön

Mielenkiintoisia tehtäviä ja unohtumattomia kokemuksia – hae viestintävarusmieheksi Maavoimien esikuntaan

Maavoimat
15.1.2021 11.47
Uutinen
Kuva kahdesta maastopukuisesta sotilaasta katsomassa kohti kameraa. Taustalla luminen metsämaisema.
Korpraalit Santeri Iltanen ja Arttu Mäenpää hakivat erityistehtäviin viime heinäkuussa.

Tammikuun 24. päivään saakka käynnissä olevassa erityistehtävähaussa uusilla varusmiehillä on mahdollisuus hakeutua heidän erityisosaamistaan vastaaviin tehtäviin. Eräs erityistehtäviä tarjoava paikka on Maavoimien esikunta Mikkelissä, jonne haetaan kahta viestintävarusmiestä. Korpraalit Santeri Iltanen ja Arttu Mäenpää aloittivat tehtävänsä esikunnassa alkusyksystä 2020.

Maavoimien esikunta Mikkelin Karkialammella johtaa Maavoimien joukko-osastojen toimintaa valtakunnallisesti. Viestinnästä vastaa viestintätiimi, jonka tiiviinä osana on ollut vuorollaan kaksi varusmiestä jo syksystä 2017 lähtien. Korpraalit Santeri Iltanen ja Arttu Mäenpää ovat esikunnan seitsemäs taistelupari.

– Sain tietää erityistehtävistä heinäkuussa alokaskaudellani Niinisalon huoltokomppaniassa ja kiinnostuin viestintä- ja media-alan tehtävistä. En alun perin hakenut viestintävarusmieheksi ja sainkin tietää vasta haastattelupäivänä, että minua haastatellaan Mikkeliin, Mäenpää kertoo.

– Tiesin jo kauan ennen armeijaan lähtöä haluavani erityistehtäviin. Aloitin palvelukseni merivoimissa Uudenmaan prikaatissa ja alokaskauden aikana minulle valkeni, että hakisin nimenomaan viestintävarusmiehen paikkoihin, sillä tehtävä vaikutti kaikkein kattavimmalta. En halunnut ainoastaan esimerkiksi kuvaamaan, vaan tekemään viestinnän töitä monipuolisesti, perustelee Iltanen.

Tekemistä laidasta laitaan

En halunnut ainoastaan esimerkiksi kuvaamaan, vaan tekemään viestinnän töitä monipuolisesti

Viestintävarusmiehille riittää tosiaankin töitä, sillä tehtäviin kuuluu verkkouutisten ja muiden tekstisisältöjen tuottamista, valo- ja videokuvausta, graafista suunnittelua ja mediaseurantaa. Monet tuotokset päätyvät esimerkiksi Maavoimien verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.

– Lähes koko ajan on useampi projekti työn alla samaan aikaan. Yhdenkin laajemman sosiaalisen median sisällön tuottaminen vie alusta loppuun kaikkine työvaiheineen helposti pari viikkoa, Iltanen selittää.

– Esimerkiksi henkilöhaastatteluja kirjoittaessa saa käyttää omaa luovuuttaan, mikä palvelee kirjoitustyyliäni erinomaisesti. Pidän itse haastattelutilanteistakin, sillä on mielenkiintoista kuunnella haastateltavien tarinointia ja pohdintoja, Mäenpää toteaa.

Keikkoja ja kotimaanmatkailua

Toimistotyön ohella Maavoimien esikunnan viestintävarusmiesten työnkuvaan kuuluvat myös ajoittaiset juttukeikat. Esimerkiksi perinteisten itsenäisyys- ja lippujuhlan päivän paraatien kuvaaminen ovat olleet usein Mikkelin soturien vastuulla.

Marraskuussa 2020 viestintävarusmiehet pääsivät ensimmäistä kertaa avustamaan viestintätiimiä Maavoimien vaikuttamisharjoitukseen Rovajärvellä.

– Korona vähensi sotaharjoituksia ja tapahtumia, mutta kyllä mekin olemme päässeet maaston puolelle. Harjoituksissa, kuten esimerkiksi Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä oli intensiivinen työtahti ja hommia riitti aamusta iltaan, Iltanen muistelee.

Hakemalla ei menetä mitään

– Rovajärvi on jäänyt mieleen yhtenä palveluksen unohtumattomampana kokemuksena. Pääsimme kuvaamaan ja haastattelemaan liki kaikkia harjoitukseen osastuneita joukko-osastoja toiminnassa. Sain työn lomassa jopa jysäyttää pari ammusta kainuulaisella tykillä, Mäenpää hehkuttaa.

Puolustusvoimien iskulause “Tee työtä, jolla on tarkoitus” sopii hyvin erityistehtäviin, sillä työssä pääsee vaikuttamaan siihen, miltä Maavoimat näyttää ulospäin tässä hetkessä.

– Täällä on todella huomannut, kuinka suuri merkitys viestinnällä on ja miten tärkeää työ on. Se, että joitakin julkaisujamme on katsottu valtavia määriä – jopa satoja tuhansia kertoja – tekee tästä todella motivoivaa ja mielekästä, Iltanen avaa.

– Suosittelen hakemaan viestintävarusmieheksi tai mihin tahansa media-alan tehtävään, mikäli vähäänkään kiinnostusta löytyy. Hakemalla ei menetä mitään, Mäenpää päättää.

Maavoimien esikunnan viestintävarusmiehet ovat olleet mukana tuottamassa seuraavia julkaisuita: