Hyppää sisältöön

Näkemiin Rytinä

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 29.7.2022 12.02
Puhe

Herra eversti, arvoisat kutsuvieraat, Lapin jääkäripataljoonan sotilaat, Lapin jääkärit.  Seison edessänne varsin ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta olen äärettömän tyytyväinen siitä, mitä olemme yhdessä kahden vuoden aikana saavuttaneet ja siitä, mihin suuntaan Lapin Jääkäripataljoona on matkalla. Toisaalta taas tunnen ääretöntä haikeutta, kun on tullut aika luovuttaa itselleni kovin läheiseksi ja rakkaaksi tulleen pataljoonan komentajuus ja sen kunniakas lippu seuraajalleni. Sotilaat

Maailma elää turvallisuuspoliittisessa murroksessa ja niin Suomikin. Päätös hakeutumisestamme Natoon ja sen seurauksena käynnistynyt jäsenyysprosessi elää omassa tahdissaan ja saavuttaa maalinsa jossakin vaiheessa. Se tulee aivan varmasti vaikuttamaan sotilaalliseen arkeen pohjoisessakin. Puolustusjärjestelmämme perusratkaisua se ei kuitenkaan muuta. Suomea puolustetaan jatkossakin oman asevelvollisuus- järjestelmään perustuvan reserviläisarmeijan voimin. Se, että emme enää koskaan joutuisi taistelemaan yksin ylivoimaista vihollista vastaan oli jo jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin vakaa toive. Sitä tavoitetta kohden kuljetaan. Olen iloinen siitä, että meillä on kyvykkäitä ja osaavia kumppanimaita.

Varusmiehet

Olen erittäin tyytyväinen siitä, että olette päättäneet kantaa oman vastuunne ja liittyneet siihen sukupolvien ketjuun, joka on jo itsenäisyyden alkuvuosista alkaen ollut valmis puolustamaan isänmaatamme ja se vapautta tarvittaessa asein. Suomi on erinomainen maa ja niitä vapauksia ja arvoja, joita edustamme kannattaa puolustaa. Olette päässeet osaksi erinomaista joukkoa ja olen varma siitä, että palvelusaikananne saatte sellaista osaamista, joka auttaa teitä mahdollisen sodan tai muun kriisin aikana, mutta myös elämässänne yleisesti. Ottakaa palveluksesta kaikki hyöty irti. Aina ei ole mukavaa ja kivaa, sen tiedän. Mutta kokemukseni mukaan myös hyviä muistoja ja kokemuksia on kotiutumispäivänä reppu pullollaan.

Varusmiesjohtajat

Muistakaa jok’ikinen päivä, että koulutatte ja johdatte omia sodan ajan joukkojanne. Simputtaminen, kiusaaminen ja ihmisten epäasiallinen kohtelu eivät kuulu taitavan johtajan työkalupakkiin. Terijoelta ja Hjalmar Siilasvuon ajoista asti joukossamme on vaikuttanut henki, jossa kuri ei perustu sotaväen rikoslakiin ja arvomerkkeihin, vaan esimiesasemassa olevien vahvaan reiluun luonteeseen ja alaisten esimiehiään kohtaan tuntemaan kunnioitukseen ja luottamukseen. Olkaa joka päivä alaistenne luottamuksen arvoisia.

Hyvät kuulijat

Kahdessa vuodessa on tapahtunut paljon. Joukkotuotantotehtävämme muuttuivat, valmiusvastuumme ovat kehittyneet, operatiivisiin tehtäviin panostettiin voimakkaasti. Olemme saaneet uutta modernia kalustoa mm pimeänäkölaitteita ja suojavarusteita, osoitimme osaamistamme isoissa kansainvälisissä harjoituksissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä myös vaativissa komppanian hyökkäysammunnoissa. Meitä on tarkastettu niin kotimaisen kuin ulkomaisen kenraalikunnan toimesta parikymmentä kertaa ja palaute osaamisestamme on ollut kerta toisensa jälkeen vain ylistävää. Varusmiesten sekä palkatun henkilökunnan antamat palautteet osoittavat, että toimintaa on kehitetty oikeaan suuntaan. Lapin Jääkäripataljoona on oikealla tiellä.

Koska maailma muuttuu ympärillämme, myös Lapin Jääkäripataljoona jatkaa kehittymistään. Telakuorma-auton korvaaja -projekti on tuskallisesti myöhässä, mutta eräänä päivänä uudet ajoneuvot kiidättävät Lapin jääkäreitä. Toivon, että se projekti etenee ilman uusia viiveitä ja saavuttaa maalin mahdollisimman nopeasti. Sillä on oikeasti merkitystä joukkomme suorituskyvyn kannalta.

Pataljoonan voimanlähde on reipas jääkärihenki. Vaalikaa kaikki sitä kuin arvokkainta aarrettanne. Tukekaa ja arvostakaa toisianne, puhaltakaa yhteen hiileen, kunnioittakaa ja arvostakaa aikaansaannoksianne. Jääkärihenki ei koskaan lähde siitä, että muita painetaan alas, vaan siitä, että kohotamme toisiamme ylös, yhdessä olemme vahvempia.

Rouva everstiluutnantti, Sini

Toivotan sinulle onnea ja menestystä vaativassa tehtävässä upean ja ainutlaatuisen joukon komentajana. Usein kuullun sanonnan mukaan pataljoonan komentajana toimiminen on yleisesikuntaupseerin uran kohokohta. Se on kenties klisee, mutta voin vakuuttaa sinulle, että kokemukseni mukaan sanonta ei voi olla kovin väärässä. 
Liityt tänään ketjuun, jossa ennen sinua jo 46 upseeria on yli sadan vuoden ajan vuorollaan kantanut pataljoonan kunniakkaita perinteitä harteillaan. Samalla minä liityn niiden menneiden sukupolvien joukkoon, jotka voivat muistella aikaansa tämän ainutlaatuisen historian ja maineen omaavan joukon komentajana.

Muista aina, että joukko on komentajallaan vain lainassa omalta seuraajaltaan. Koska kaikki lainattu pitää aina palauttaa priimakunnossa, pidä kunniatehtävänäsi, että luovutat aikanaan seuraajallesi erinomaisessa iskussa olevan Lapin Jääkäripataljoonan.

Lapin Jääkäripataljoonan henkilökunta

Te ette voi edes kuvitella niitä tuntemuksia, joita sisälläni nyt ja viimepäivinä on vellonut.
Olen usein siirtyessäni uusiin tehtäviin käyttänyt ilmaisua, että tehtävää ei jää ikävä, mutta ihmisiä jää. Tällä kertaa jää ikävä molempia.

Te tiedätte, että olen ollut tehtävässäni koko sydämelläni, omana itsenäni ilman mitään varaumia. Olen nauttinut työstäni tämän ainutlaatuisen joukon komentajana enemmän kuin mistään tehtävästäni aiemmin. Olen lukenut ja pyrkinyt omaksumaan kaiken mitä olen pataljoonan historiasta käsiini saanut, mutta ennen kaikkea olen pyrkinyt kulkemaan mukananne siellä missä tapahtuu kokeakseni itse. Käsi kylmällä raudalla.

Kun kasvaa osaksi joukkoa ja on saanut kokea sen tuen, jonka teiltä olen saanut joka päivä tehtävässäni, olen jo pitkään tiennyt myös sen, että poislähdön hetki tulee olemaan minulle äärettömän haikea. Olen oppinut teiltä paljon ja uskon, että sillä mitä olen kanssanne saanut kokea, tulee olemaan valtava vaikutus jäljellä olevaan sotilasuraani ja elämääni. Toivon, että tarjoatte sen saman tuen, josta olen saanut nauttia myös seuraajalleni. 

Kiitos Lapin Jääkärit. Olen ylpeä siitä, että olen saanut olla komentajanne. Voin rehellisesti sanoa, että tämä aika tulee pysymään ikuisesti sydämessäni erittäin lämpimänä ja arvokkaana ajanjaksona. Voin myös sanoa, että pala sydämestäni jää ikuisesti tänne teidän kanssanne, vaikka ura viekin nyt eteenpäin.

Näkemiin Rytinä. 

Everstiluutnantti Mikko Kuokka
Lapin jääkäripataljoonan komentaja 1.8.2020–29.7.2022

 

Paraatit ja juhlat Sodankylä