Hyppää sisältöön

Harjoittelu pääkaupunkiseudulla parantaa paikallisjoukkojen yhteistoiminta- ja suorituskykyä

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 7.3.2017 20.00
Tiedote

Viranomaisten yhteistoiminta kaikissa turvallisuustilanteissa pääkaupunkiseudulla vaatii yhteistä harjoittelua aidossa toimintaympäristössä.

Kaartin jääkärirykmentin johtama paikallispuolustusharjoitus KEHÄ17 järjestetään 6.-10.3.2017 pääkaupunkiseudulla. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 800 sotilasta Kaartin jääkärirykmentistä, Porin prikaatista, Panssariprikaatista, Satakunnan lennostosta, Rannikkolaivastosta ja Uudenmaan prikaatista. Harjoituksen painopiste on 255 vuorokautta palvelevan erikoiskoulutetun sotilaspoliisimiehistön sodan ajan taistelutehtävissä osana paikallispataljoonaa.

- Sotilaspoliisikoulutuksessa osaaminen perustuu perustaistelumenetelmiin. Se tarkoittaa ennalta sovittua ja harjoiteltua toimintatapaa. Toistokoulutuksen tavoite on perustaistelumenetelmän nopea toteutus. Seuraavassa vaiheessa perustaistelumenetelmää pystytään soveltamaan erilaisissa toimintaympäristössä ja tilanteissa. Tätä teemme myös viranomaisten kanssa, kertoo harjoituksen johtaja everstiluutnantti Ari Lehmuslehti.

KEHÄ17-harjoituksen tavoitteena on parantaa paikallisjoukkojen valmiutta ja suorituskykyä sekä kehittää viranomaisten välistä yhteistoimintaa vaativissa ja monialaisissa uhkatilanteissa pääkaupunkiseudulla.

- Skenaarioita kysytään monesti, mutta oleellista ei niinkään alueellisella tasolla ole skenaario vaan se, että meillä on yhdessä kyky toteuttaa käsketyt tehtävät. Tämä ei onnistu ilman yhteistä harjoittelua, muistuttaa everstiluutnantti Lehmuslehti.

Paikallisjoukot ovat paikallisiin taistelu- ja tukemistehtäviin käytettäviä sodan ajan joukkoja, jotka räätälöidään alueelle tai olosuhteisiin. Pääkaupunkiseudun erityispiirre on suojattavien kohteiden ja toimintojen suuri määrä ja merkitys. Myös joukkojen perustaminen ja koulutus kuuluu paikallisjoukoille.

Kaupunkiympäristössä uhka voi olla rakennuksissa, katutasolla, ilmassa tai maan alla tunneliverkostossa. Pääkaupunkiseudun paikallisjoukoilta vaaditaan paikallistuntemusta sekä hallittua toimintaa ja voimankäyttöä siviiliväestön keskuudessa.

- Pääkaupunkiseudun joukon pitää harjoitella kaikissa alueen toimintaympäristöissä ja näin me myös teemme hyvässä yhteistyössä eri tahojen kanssa, painottaa everstiluutnantti Lehmuslehti harjoittelun merkitystä aidossa toimintaympäristössä.Maavoimien paikallispuolustusharjoitusten kuvia löydät kuvagalleriasta Maavoimien Facebook-sivuilta.

´