Hyppää sisältöön

Pioneerikadettien aselajiopintojakso päättyi Lappeenrannassa perinnepäivänä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 23.7.2021 12.56
Tiedote
Pioneerikadetti juhlapuvussa saa ylennyksen kadettialikersantiksi, arvomerkkiä kiinnittämässä hänelle olkapoletteihin kaksi ylempää, harmaapukuista sotilasta.

Pioneeriaselajin ja Pioneerikoulun perinnepäivä eli Schmardenin päivä on 25. heinäkuuta. Tänä vuonna sitä vietettiin perjantaina 23.7.2021. Samalla ylennettiin 105. kadettikurssilaisia kadettialikersanteiksi ja kadettiylikersanteiksi. Kurssin opinnot Pioneerikoulussa päättyivät, ja he siirtyvät viimeisiin opintoihin pääopinahjoon Maanpuolustuskorkeakouluun Santahaminaan Helsinkiin. Viimeinen opiskeluvuosi on kuitenkin kulunut Lappeenrannassa Pioneerikoulussa, joka kuuluu Maasotakouluun.

Pioneerikoulun perinnepäivää juhlittiin sopeutetusti koronavarotoimena eli pienimuotoisemmin kuin normaalisti. Päiväjuhla oli Lappeenrannassa, ja etäyhteys otettiin Haminaan.

Pioneerikoulun perinnepäivä aloitettiin lipunnostolla Maasotakoulussa Lappeenrannan varuskunnassa Vöyrin puistossa. Ohjelmassa oli myös lounas ja kakkukahvit, mutta aiemmin suunniteltu pesäpallo-ottelu yhdessä haminalaisten pioneerikollegoiden kanssa peruttiin koronavarotoimena.

Kurssin priimus, kadettiylikersantti Timo Hakanen piti puheen perinnepäivän päiväjuhlassa ja kiinnitti Pioneerikoulun seinään priimuslaatan, jossa komeilee hänen nimensä edellisten kurssien priimusten jatkeena.

- Haikein mielin lähden Pioneerikoulusta. Vastahan päästiin vauhtiin. Pioneerikoulu yhdisti aiemmat opit ja lisäsi aselajiymmärrystä sekä eri aselajien kokonaisuuden ymmärrystä, kadettiylikersantti Hakanen toteaa.

Kuvassa 105. kadettikurssin pioneerikadetteja aselajiopintojen viimeisenä, todistustenjakopäivänä Lappeenrannassa. Ylhäällä keskellä kurssin priimus, kadettiylikersantiksi juuri ylennetty Timo Hakanen. Yhteensä Pioneerikoulusta lähtee nyt yhdeksän kadettia aselajiopintojen päätyttyä.

Pioneerikadetit saavat eväät työelämään aselajiopinnoissa

Syksyllä kadettikurssi 105 valmistuu sotatieteiden kandidaateiksi. Valmistumisen jälkeen he siirtyvät työelämään Puolustusvoimien palvelukseen eri joukko-osastoissa. Timo Hakanen menee Porin prikaatiin kouluttamaan varusmiehiä.

Noin viisi vuotta pitää olla töissä Puolustusvoimissa, kunnes opinnot jatkuvat maisterivaiheeseen. 

- Mutta viisi vuotta menee nopeasti, ja sitten tulemme takaisin Lappeenrantaan suorittamaan sotatieteiden maisteriopintoja, Hakanen sanoo.

Pioneerikoulun johtaja, everstiluutnantti Jani Reijonen jakoi kadeteille todistukset aselajiopintojen päätteeksi. Ja onnitteli sekä kiitti heitä. Kurssilaiset, kuten myös henkilökunta, ovat joutuneet venymään koronavarotoimien vuoksi.

- En voisi olla enempää ylpeä teistä. Pitäkää yllä pioneerihenkeä, Reijonen sanoo.

Kuvassa evl Jani Reijonen puhuu Pioneerikoulun perinnepäivän päiväjuhlassa Lappeenrannassa, josta oli myös etäyhteys Haminan pioneereihin.

Mitä on pioneerihenki kadettialikersantti Timo Hakasen mielestä?

- Siihen on varmasti jotain virallisiakin määritelmiä, mutta minun mielestäni pioneerihenki tarkoittaa aselajiylpeyttä, ja ylpeyttä omasta ammattitaidosta. Ja sitä, että on pidettävä yhtä, ja aina löytyy tukea ja turvaa.

Hyvää perinnepäivää, Pioneerikoulu! Ja hyvää jatkoa kaikille kadeteille, tervetuloa sitten töihin kanssamme myöhemmin! Toivottaa Maasotakoulu.

Kuvassa päiväjuhlan leivos, jossa on perinnepäivän kunniaksi hitusen myös aselajin eli pioneerien omaa väriä, violettia.

Joukko-osasto Lappeenranta Pioneeri