Osiot
Valikko
Maavoimat

Pirkanmaa 19 - viranomaisyhteistyötä monella tasolla

MaavoimatPanssariprikaati 7.3.2019 12.51
Uutinen
Puolustusvoimat ja poliisi tukevat toisiaan vaativassa kiinnitottotilanteessa.

Pirkanmaa 19 -paikallispuolustusharjoitukseen on mahtunut viranomaisyhteistyötä eri tasoilla - on istuttu yhteisen pöydän ääreen ja pohdittu toimivia viranomaisyhteistyön toimintamalleja sekä ihan käytännössä yhdistetty viranomaisten välineet ja voimat, kun yhteisen uhan torjunta on näin edellyttänyt.

Eväitä oman alueen valmiussuunnitteluun

Osana Pirkanmaa 19 -paikallispuolustusharjoitusta järjestettiin Tampereella  Kokonaisturvallisuuspäivä. Päivän keskeisenä teemana oli koota yhteen Pirkanmaan alueen kunnat ja keskeiset viranomaiset keskustelemaan viranomaisyhteistyön tiivistämisestä ja kehittämisestä.  Tilaisuuden järjestelyvastuu oli Pirkanmaan aluetoimistolla ja tilaisuuden johti aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Marko Alamäki.   Paikalle oli saapunut keskeinen joukko alueen toimijoita Pelastuslaitokselta, poliisista, Tullista, Länsi-Suomen Aluehallintovirastosta sekä kunnista.  Päivän aikana päivitettiin sotilaallista uhkakuvaa sekä kerrattiin paikallispuolustuksen järjestelyitä.  Esiin nousivat myös alueellinen riskiarvio ja siitä tiedottaminen. Päivän kuluessa keskusteltiin kuntien valmiusasioista ja valmiusasioihin liittyvästä tiedonvaihdosta eri viranomaisten välillä.  Päivän lopputulema oli selkeästi, että alueen kuntien valmiussuunnittelu oli taas saanut uusia eväitä kotikuntaan vietäväksi.

Tositoimia yhdessä poliisin kanssa

Viranomaisyhteistyötä ihan käytännössä päästiin Pirkanmaalla harjoittelemaan, kun harjoitustilanteessa Orivedellä syntyi tilanne, jossa etsittiin vihollisen erikoisjoukkoa tarkoituksena kiinniotto ja mahdollinen tuhoaminen. Tilanteessa korostui erityisesti  joukon kyky toimia tilanteenmukaisesti eli tilanteesta riippuen kyetä mm muuttamaan annettua voimankäytön kaavaa.  Yhtenä päämääränä miehistölle oli oppia toimimaan koiran kanssa - tässä tapauksessa tukea oli pyydetty poliisin koirapartiolta.  Tärkeänä tavoitteena oli myös oppia toimimaan tilanteessa yhdessä toisen viranomaisen kanssa.