Hyppää sisältöön

Pohjoinen 1/23 -paikallispuolustusharjoitus – yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumista, viranomaisyhteistyötä ja kansainvälistä yhteistoimintaa Lapin alueella

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 21.2.2023 9.16
Tiedote
Kuvituskuva

Jääkäriprikaati johtaa Pohjoinen 1/23 -paikallispuolustusharjoituksen Lapin alueella 24.2.–3.3.2023. Harjoituksen tavoitteena on kehittää paikallisjoukkojen valmiutta alueellisiin taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistaa viranomaisten yhteistoimintakykyä häiriötilanteissa.

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien joukkojen lisäksi henkilöstöä Lapin rajavartiostosta, reserviläisiä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä sekä viranomaisia ja henkilöstöä Lapin poliisilaitoksesta, Lapin pelastuslaitoksesta, Rovaniemen kaupungilta, Lapin hyvinvointialueelta, Kemijoki Oy:stä, Lapin aluehallintovirastosta, Finaviasta ja Yle Lapista. 
Jääkäriprikaatissa 6.2. – 7.3.2023 koulutuksessa olevat yhdysvaltalaisjoukot osallistuvat harjoitukseen Rovajärvellä. 
Harjoitukseen kokonaisvahvuus on noin 950 henkilöä, joista 250 on reserviläisiä.
Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Kimmo Kinnunen. 

– Paikallispuolustusharjoitus 1/23 Pohjoinen on aikaisempien harjoituksien tapaan toinen vuosittaisista viranomaisyhteistoiminnan pääharjoituksista. Nyt toimeenpantavaan harjoitukseen linkittyy kansainvälinen osuus yhdysvaltalaisjoukkojen osallistumisen vuoksi niin sotilaallisessa toiminnassa Rovajärvellä kuin myös tarkkailijan roolissa Rovaniemen viranomaisyhteistoiminnan harjoitteissa. Yhteistoimintaa Rovaniemen kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa on myös aiempia harjoituksia enemmän, joka lisää yhteiskunnan yhteistä varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin ja parantaa valmiuksia yhteistoimintaan, kertoo Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja eversti Jukka Kotilehto.

Harjoituksen sotilaallisen toiminnan painopiste on Rovajärven alueella. Viranomaisyhteistyön harjoitustoimintaa on Rovaniemellä 28.2. –2.3.2023 Rinteenkulman kauppakeskuksen, Porokatu 35 oppilaitoksen, Vaaranlammen koulun ja Kemijoki Oy:n alueilla. Kemissä harjoitustoimintaa on lentoaseman alueella 2.3.2023. 

Alueilla liikkuu Puolustusvoimien ja eri viranomaisten henkilöstöä ja ajoneuvoja. Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita. Harjoitustoimintaan käytettävät alueet eristetään muulta toiminnalta ja sotilaspoliisit opastavat ja ohjaavat liikkumista.

Viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa kauppakeskus Rinteenkulmassa alkuyöstä 28.2.2023. Harjoitus ei vaikuta kauppakeskuksen ympäristöön tai päivittäistoimintaan. Ainoastaan liikenteelle tulee olemaan rajoitteita kauppakeskuksen pysäköintiosassa. Kauppakeskus on suljettu ja viranomaiskäytössä harjoituksen ajan.

Lapin poliisilaitos johtaa 1.3.2023 tilanneharjoituksen Porokatu 35 oppilaitoskiinteistössä. Koulun henkilökunta ja oppilaat osallistuvat harjoituksen ensimmäiseen osioon. Viranomaiset harjoittelevat toisessa osiossa yhteistoimintaa samassa harjoitusympäristössä. Tämäkin harjoitus toteutetaan osana harjoituskokonaisuutta.

– Poliisin johtamassa tilanneharjoituksissa päätavoitteena on viranomaisyhteistyön parantaminen kuten muissakin yhteisharjoituksissa. Olemme suunnitelleet harjoitukset siten, että niissä korostuvat erityisesti toiminnan yhdessä johtaminen ja yhteiset käytänteet sekä viestintä. Paikallistasolla meidän on äärimmäisen tärkeää tuntea muut viranomaiset ja nämä harjoitukset antavat meille siihen oivan mahdollisuuden, summaa ylikonstaapeli Petteri Väänänen Lapin poliisilaitokselta. 

Harjoitus on osa Maavoimien esikunnan johtamaa paikallispuolustusharjoituskokonaisuutta. 
Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Jääkäriprikaatin sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteilla #pohjoinen23 #paikallisturvallisuus ja #paikallispuolustajat.
 

´