Hyppää sisältöön

Räjähdetiedustelu ja mahdollisia räjähderaivauksia Laukkaradalla 20.-22.4.2021

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 12.4.2021 10.46
Tiedote

Maasotakoulu toteuttaa Laukkaradan harjoitusalueen räjähdetiedustelun 20.-22.4.2021 Lappeenrannassa. Jos räjähteitä löytyy, ne raivataan löytöpaikalla ja raportoidaan. Mahdolliset löydetyt räjähteet raivataan räjäyttämällä maapeitteisesti. Tällä järjestelyllä pyritään vähentämään melu-, paine- ja sirpalehaittaa. Vaara-alue eristetään sotilaspoliisin toimesta. 

Tiedustelun yhteydessä maastosta poistetaan mahdollinen ampumajäte tai muu metalliromu ja se toimitetaan varuskunnan metallikeräyspisteisiin.

Taustalla tälle räjähdetiedustelulle on se, että vuonna 2019 Laukkaradan alueelta löytyi kaksi kovaa sota-aikaista sirpalekranaattia. Molemmat kohteet tuhottiin räjäyttämällä ne hallitusti löytöpaikassa. Nyt toteutetaan räjähdetiedustelu laajemmin ja tarkemmin.


- Tavoitteena on saada tiedusteltua mahdollisimman iso alue jo raivattujen räjähteiden löytökohdan ympäriltä. Tiedustelu toteutetaan kaistaperiaatteella paikantamalla maastossa olevat mahdolliset räjähteet käyttämällä syväetsintä, miinaharavaa ja piikkitutkainta, kertoo Maasotakoulun raivaajaupseeri, räjäytystiedustelun johtaja, kapteeni Risto Ahokas.


- Vaikeissa kohteissa, kuten haudatuissa teräsbetoniläjissä, käytetään tiedustelussa panssaroitua kaivinkonetta, hän jatkaa.

Laukkaradan ampuma- ja harjoitusalue on Puolustusvoimien suljettua sotilasaluetta, johon on ulkopuolisilta pääsy kielletty.
 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Lappeenranta