Hyppää sisältöön

Rakuunasoittokunta juhlii 100-vuotista taivaltaan vuonna 2021

MaasotakouluRakuunasoittokunta
Julkaisuajankohta 11.1.2021 16.00
Tiedote
Musiikkimajuri Riku Huhtasalo rakuuna-asussa ratsastaa valkoisella hevosella kauniissa vehreässä maisemassa.

Rakuunasoittokunta viettää vuonna 2021 juhlavuotta. Tulee kuluneeksi 100 vuotta, kun Lappeenrantaan perustettiin Ratsuväkiprikaati ja sen yhteyteen soittokunta.

Soittokunta nimettiin vuonna 1921 Ratsuväkiprikaatin soittokunnaksi, mutta jo 1944 nimeksi tuli Uudenmaan Rakuunarykmentin soittokunta. Vuonna 1952 soittokunta sai nimekseen Lappeenrannan varuskuntasoittokunta ja nykyinen nimi Rakuunasoittokunta otettiin käyttöön 1990.

 
Sotilasmusiikkia on Lappeenrannassa ollut toki jo ennen vuotta 1921, perustettiinhan tänne autonomian aikana 1890, Suomen Rakuunarykmentin soittokunta. Se ehti toimia vuoteen 1901, jolloin rykmentti lakkautettiin. 

Kevään 2021 konserttitarjontaa


Tulevana juhlavuonna soittokunnan konserttitarjonta on monipuolista. Konserteissa kunnioitetaan perinteitä, kuitenkin ajassa eläen. Alkuvuodesta aloitamme yhteiskonsertit nuorten muusikoiden kanssa tehden yhteistyötä Lappeenrannan ja Rantasalmen musiikkiopistojen kanssa. Helmikuussa Maavoimien vuosipäivä Kuopiossa ja Aluetoimistojen vuosipäivät Joensuussa, Mikkelissä ja Kouvolassa vietetään Juha Vainion sävellysten ja sanoitusten parissa. Talvisodan päättymisen muistopäivää juhlitaan maaliskuussa konserteilla Mikkelissä, Joensuussa ja Lappeenrannassa teemalla ”Sota luo laulunsa”. Vappua vietetään yhteistyön merkeissä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa ja toukokuussa ojennamme perinteisesti ruusut äideille. Solisteina kevään konserteissa ovat Hannu Lehtonen, Mari Palo, Jenna Bågeberg ja Kyösti Mäkimattila.


Vartioparaatit ja Hamina Tattoo 2021


Hurmahousuinen Rakuunasoittokunta tekee kesällä kaksi vartioparaatia ja Mil Espa -konserttia Helsingissä. Vartioparaateissa tuodaan vahvasti esille ratsuväen perinteitä. Tämän takeena ovat soittokunnan lisäksi Rakuunakillan ratsuosasto, joka tuo paraatiin tuulahduksen historian havinaa omalla esiintymisellään ja osallistumisellaan. Ratsuosasto osallistuu myös vuoden 2021 Hamina Tattoo -tapahtumaan osana Rakuunasoittokunnan kuviomarssia tuoden näyttävän elementin kokonaisuuteen. Kiitokset jo tässä vaiheessa heille erinomaisesta yhteistyöstä. Rakuunasoittokunnan toiminnan yhtenä kohokohtana pitää mainita myös Puolustusvoimien lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati Joensuussa 4. kesäkuuta.


Juhlakonsertit ja historiikki


Juhlavuosi huipentuu Rakuunasoittokunnan 100-vuotisjuhlakonserttikiertueeseen. Konserttien juontajana toimii musiikkineuvos Seppo Hovi, jonka juontoja kuullaan jo Sota luo laulunsa -konserteissa maaliskuussa. Kiertueen solisteina ovat Angeliga Klas ja Hannu Lehtonen. Kiertue aloitetaan 11.9.2021 Tampereelta. Samaan aikaan siellä järjestetään myös Ratsuväkipäivät, jonka yhteyteen konsertti sopii erinomaisesti. Kiertueen muut konsertit ovat Haminassa, Joensuussa sekä Mikkelissä ja se huipentuu 26.11.2021 Lappeenrannassa pidettävään päätöskonserttiin.
Vuoden aikana julkaistaan myös filosofian tohtori Kari Laitisen kirjoittama Rakuunasoittokunnan 100-vuotishistoriikki ja säveltäjä Jukka-Pekka Lehdolta tilattu sävellys, mikä saa kantaesityksensä 11.9.2021 Tampereen konsertissa. Teoksessa tullaan kuulemaan kaikuja ratsuväen historiasta.


Kohti tulevaisuutta


Soittokunta on elänyt ja toiminut ajassa. Eri musiikkityylit ovat olleet mukana erilaisten musiikillisten virtausten ja yleisöjen toimiessa moottorina. Kaikki soittokunnan tekemät konsertit ja esiintymiset ovat osa maanpuolustustyötä ja niillä luodaan positiivista kuvaa Puolustusvoimista. Erityisesti esiintymiset veteraanien tilaisuuksissa ovat olleet soittokunnalle kunnia-asia.


Soittokunta on tehnyt ja tekee tulevaisuudessakin tiivistä yhteistyötä alueen muiden musiikin parissa toimivien yhteisöjen kanssa. Esimerkiksi yhteistyö Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa on jatkunut jo vuosikymmenten ajan. Myös suomalaiset huippuartistit ovat tulleet aina mielellään Rakuunasoittokunnan solistiksi. Soittokunnan tulevaisuus näyttääkin valoisalta. Melko uudet toimitilat ja yleisön tuki ja osaavat muusikot antavat hyvät puitteen toiminnan jatkumiseen vireänä tulevaisuudessakin. Näillä eväillä on hyvä jatkaa uudelle vuosisadalle.


Hakkaa päälle!


Rakuunasoittokunnan päällikkökapellimestari
musiikkimajuri Riku Huhtasalo

Artikkeli on aiemmin julkaistu Maasotakoulun joukko-osastolehti Maasoturissa numerossa 2/2020, joka ilmestyi 6.12.2020.

Rakuunasoittokunta on 34-henkinen Maavoimien sotilassoittokunta, joka toimii Maasotakoulun yhteydessä Lappeenrannassa. Rakuunasoittokunta vastaa musiikista Puolustusvoimien, Maavoimien ja Maasotakoulun tapahtumissa lähinnä Kaakkois-Suomessa ja Itä-Suomessa. Voit seurata Rakuunasoittokuntaa sosiaalisessa mediassa: Facebookissa ja Youtubessa.

#rakuunasoittokunta100

´