Hyppää sisältöön

Rauma 21 -paikallispuolustusharjoituksessa hiotaan viranomaisten yhteistoimintaa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 26.8.2021 12.24
Tiedote
Sotilaspoliiseja paikallispuolustusharjoituksessa tarkastamassa rakennusta.

Porin prikaati järjestää Rauma 21 -paikallispuolustusharjoituksen 6.–11.9.2021 Rauman alueella. Harjoitukseen sisältyvät edeltävällä viikolla ampumaharjoitukset Säkylässä ja Niinisalossa sekä osaharjoitukset Turussa, Salossa ja Vaasassa. Sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi harjoituksessa keskitytään Rauman kaupungin, paikallisten viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan yhteistoimintaan.

Osaharjoitukset mukaan luettuna harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista yhteensä noin 900 reserviläistä, varusmiestä ja henkilökuntaan kuuluvaa. Rauman alueella harjoituksessa on mukana noin 510 henkilöä, joista 250 reserviläisiä ja 200 varusmiehiä. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuvat myös Rauman kaupunki, Lounais-Suomen poliisi, Länsi-Suomen merivartiolaitos, Tulli, Satakunnan Pelastuslaitos, Satasairaala, Maanpuolustuskoulutus sekä Suomen Punainen Risti. Paikallisyksikön sotilastoiminnan lisäksi harjoituksessa käydään läpi kansainvälisen avun vastaanottamista sekä CBRN (kemiallinen, biologinen, säteily tai ydin) -uhkiin vastaamista.

Harjoitusjoukko liikkuu pääosin jalan ja kevyillä ajoneuvoilla, mutta harjoituksessa on mukana myös raskaita ajoneuvoja sekä helikoptereita ja lennokkeja. Harjoitukseen osallistuvia sotilaita näkyy Rauman ja Salon katukuvassa pitkin viikkoa. Kaupungin alueella sekä ympäristössä voi liikkua myös raskaiden ajoneuvojen saattueita. Helikoptereilla toimitaan sataman ja Rauman saariston alueella etenkin torstaina ja perjantaina. 

Rauma 21 on yksi Maavoimien viidestä nyt järjestettävästä paikallispuolustusharjoituksesta. Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa eri puolilla Suomea. Paikallispuolustusharjoituksista kerrotaan tarkemmin Maavoimien tiedotteessa.

Paikallisturvallisuutta ja yhteistyötä

Rauman alueella toimii Olkiluodon ydinvoimalan lisäksi muun muassa satama sekä Puolustusvoimillekin kalustoa valmistava telakka. Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten saumaton yhteistyö alueella on mahdollisessa kriisitilanteessa koko maan turvallisuuden kannalta elintärkeätä. 

- Paikallisturvallisuus rakentuu kuntien, viranomaisten, vapaaehtoisien järjestöjen, elinkeinoelämän paikallisten asukkaiden sekä Puolustusvoimien yhteisestä varautumisesta ja sen harjoittelusta, sanoo Rauma 21 -harjoituksen johtaja everstiluutnantti Aki Mustonen Porin prikaatista.

- Viranomaisten ja varusmiesten lisäksi tässä harjoituksessa on mukana alueen vapaaehtoisista reserviläisistä koottu paikallispataljoona, joka tuntee Rauman seudun erityispiirteineen. Pataljoona harjoittelee säännöllisesti ja se on varustettu nykyaikaisesti, parhaan mahdollisen suorituskyvyn takaamiseksi, Mustonen jatkaa. 

Sitkeästi jatkuva koronapandemia on otettu huomioon harjoitusta suunniteltaessa ja harjoitukseen osallistuvien varusmiesten, reserviläisten ja henkilöstön terveydestä huolehditaan kaikilla mahdollisilla toimenpiteillä. Tällä kertaa ei myöskään järjestetä harjoitukseen osallistuvien viranomaistoiminnan esittelyä yleisölle.

Keskiviikkona 1.9. järjestetään harjoitukseen osallistuvien viranomaisten yhteinen tiedotustilaisuus kello 10.00 alkaen. Tiedotusvälineet ja yleisö voivat seurata tilaisuutta Teamsin kautta.

Harjoituksen tapahtumista kerrotaan paikallisessa mediassa ja harjoitusta voi seurata sosiaalisen median kautta Porin prikaatin ja Maavoimien kanavista:

Porin prikaatin Facebook
Porin prikaatin Twitter
Maavoimien Facebook
Maavoimien Twitter
Maavoimien Instagram
Asiatunnisteet: #porpr #maavoimat #rauma21 #paikallispuolustus #paikallispuolustajat #paikallisturvallisuus

´