Hyppää sisältöön

Reserviläisen mahdollisuus hyödyntää siviilipuolen ammattitaitoaan antaa omalle roolille syvempää merkitystä

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 6.9.2022 11.04
Tiedote
Reservin kapteeni Minna Nyström

Panssariprikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Päijät-Häme 2/22 on käynnissä myös Pirkanmaalla, ja reservin kapteeni Minna Nyströmillä on paljon tekemistä.

Päijät-Hämeen paikallispuolustusharjoitukseen 2/22 osallistuvalla reservin kapteenilla Minna Nyströmillä on edessään kouluttautuminen uuteen reservin tehtävään.

Tositoimet uudessa tehtävässä ovat edessä jo seuraavassa paikallispuolustusharjoituksessa, joka järjestetään Pirkanmaalla maaliskuussa 2023. Avainroolissa on nimenomaan paikallistuntemus. 


-    Vallitseva maailmantilanne on herättänyt paljon ajatuksia, ja kolmen lapsen äitinä tulevan sukupolven sekä oman kotiseudun tulevaisuus mietityttää. Paikallispuolustuksen merkitys konkretisoituu – me olemme alueen asukkaille se lähin maanpuolustuksen toimija, Nyström tiivistää.


Hän on osallistunut reservin kertausharjoituksiin kymmenen vuoden ajan. Aiemmassa kunnan yhteysupseerin roolissaan hän pääsi seuraamaan aitiopaikalta Puolustusvoimien, kuntien, poliisin ja muiden tärkeiden sidosryhmien yhteistoimintaa. Selväksi on tullut erityisesti se, että yhteiskunnan rattaat on pidettävä pyörimässä myös poikkeusoloissa.


-    Siviilipuolen asioiden sujuvuus mahdollisimman pitkään luo merkittävän pohjan myös toimivien joukkojen motivaatiolle. 


Puolustusvoimat on aina kuulunut tärkeänä osana Nyströmin elämään. Hänen äitinsä toimi Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen talouspäällikkönä, joten jo pikkutyttönä sotilaskoti ja sen takahuone tulivat hänelle tutuiksi. Sieltä käynnistyi myös hänen polkunsa maanpuolustuksen parissa.


-    Olin useampana kesänä sotilaskodissa kesätöissä, ja vähän vanhempana olin hetken myös ihan vakituisena työntekijänä Parolan sotilaskodissa. 


Tuolloin heräsi kiinnostus myös siihen, mitä tiskin toisella puolella tapahtuu. Nyström aloitti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen saapumiserässä 1/1996, ensimmäisten naisten joukossa. Niinisalossa suoritetun peruskoulutuskauden jälkeen hän lähti Haminaan Reserviupseerikouluun. Varusmiespalveluksen jälkeen hän työskenteli myös puoli vuotta kouluttajana Parolassa, kunnes siirtyi työelämään rahoitusalalle. 


Siviilissä kiinteistönvälittäjänä työskentelevällä Nyströmillä on vahva tausta pankkipuolella. Nykyisessä reservin tehtävässään hän pääsee hyödyntämään siviilissä kerrytettyä asiantuntijuuttaan.


-    Mielestäni on ensiarvoisen tärkeää, että reserviläisten siviiliosaamisesta otetaan kaikki hyöty irti. Moni tuttuni luulee, että kertausharjoituksissa painellaan näreikköön. Todellisuudessa tekeminen muistuttaa hyvin paljon työelämää, mutta päivät ovat paljon pidempiä ja tekemistä enemmän, Nyström naurahtaa. 


Nyströmillä on takanaan mittava määrä kertausharjoitusvuorokausia. Siviilissä suhtautuminen reservin aktiivisuuteen on ollut pelkästään positiivista. Poissaolot töistä ja kotoa on otettu hyvin vastaan.


-    Esimerkiksi asiakkaat ymmärtävät kertausharjoitusten merkityksen ja palautteen mukaan pitävät osallisuuttani erittäin tärkeänä. Ennen pidän itse hienona sitä, että minulla on tärkeä rooli yhteiskunnan ja järjestyksen kannalta kriisitilanteissa. Tiedän, mitä teen, jos pilliin vihelletään. 

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Pirkanmaa Pirkanmaa Pirkanmaan aluetoimisto
´