Hyppää sisältöön

Reserviläisosaamista

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 3.3.2020 19.21
Tiedote

Etelä-Karjala 20 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu noin 200 reserviläistä erilaisiin paikallistason tehtäviin. Kertausharjoitukseen kutsutut joukot on perustettu alkuviikosta ja nyt ollaan varsinaisten tehtävien äärellä. Yksi osa harjoituksesta koostuu ammunnoista.

Etelä-Karjalan maakuntakomppanian kranaatinheitinjoukkue ampui kovapanosammunnat Taipalsaarella.

Hyvähenkinen ja reipas reserviläisjoukko saapui perustamispäivän illalla ampumakenttäalueelle. Joukko kohdisti henkilökohtaiset aseensa, jonka jälkeen ryhmittyi tuliasemiinsa seuraavan päivän taisteluammuntoja varten. Kellon käydessä jo seuraavan vuorokauden puolelle päätettiin päästää heitinjoukkue lepäämään, jotta ammunnoissa oltaisiin virkeänä.

Edellisistä heitinammunnoista oli joukolla jo hetken aikaa, mutta kouluttajan hyvässä ohjauksessa asiat palasivat nopeasti mieleen. Ammunnan harjoittelun jälkeen päästiinkin nopeasti ampumaan kovia kranaatteja. Tulta johti saman komppanian tulenjohtoryhmät vuorollaan. Tuli oli koossa ja totteli korjauksia.

Heti ammunnan päätyttyä voitiin todeta, että joukko on valmis ja maakuntakomppania lähtikin suorittamaan jo ensimmäistä tehtävää.

Perustamisen jälkeinen taisteluammunta onnistui joukolta hienosti ja luottamus reserviläisten osaamiseen pysyy edelleen korkealla. Hienoa työtä!

Reserviläisten siviiliosaaminen tulee käyttöön Etelä-Karjala 20 -paikallispuolustuharjoituksessa

Reservin yliluutnantti Timo Kärri Lappeenrannasta ja reservin luutnantti Juha Kankkunen Taipalsaarelta osallistuvat Etelä-Karjala 20 -paikallispuolustusharjoitukseen. He toimivat harjoituksessa toimistoupseereina.

Kärri ja Kankkunen ovat käyneet kertausharjoituksissa jo monena vuonna. Vaikka kertausharjoitukset ovat asevelvollisille pakollisia, he tulevat kertaamaan mielellään.

- Kun kutsu kävi, lähdin ilomielin. Työnantaja suhtautuu hyvällä. Ei ollut ongelmaa saada tätä viikkoa varattua paikallispuolustusharjoitukselle, Kankkunen kertoo.

Hän työskentelee siviilissä kunnossapitomestarina Saimaan tukipalveluissa.

-Siviiliosaaminen ja tehtävät kertausharjoituksessa kävelevät käsi kädessä hyvinkin, Kankkunen sanoo.

Timo Kärri toimii siviilissä Lappeenrannan - Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT) tuotantotalouden professorina.

Oliko vaikeaa irrottautua siviilielämästä kertausharjoitukseen?

- Oli ja ei. Siviilityöt kyllä ruuhkautuvat ennen ja jälkeen kertausharjoituksen, mutta se ei ole ylitsepääsemätöntä. Tieto harjoituksesta tuli hyvissä ajoin.

Kärri on käynyt kertaamassa heti alkaen varusmiespalveluksen jälkeen vuodesta 1985. Kertausharjoitusvuorokausia kertyy nyt yhteensä melkein 60.

- Tehtäviä on ollut ryhmä- ja joukkuetasolta toimistoupseerin tasolle, niin sanottuihin kirjoituspöytähommiin asti. Tehtävää on monenlaista, riippuen siviiliosaamisesta. On kivaa, että tehtävärepertuaari on laaja, Kärri pohtii.

Kärrin johtamisosaaminen tulee hyvin käyttöön harjoituksessa, hänhän johtaa yliopistolla tutkimusryhmää. Kertausharjoitus on erilaista, mutta yhtymäkohtia riittää. Armeijamaista hierarkiaa ei tarvitse pelätä.

- Täällä on monessa mielessä vapaamuotoista, eikä tarvitse pönöttää millään tasolla. Asiallisesti toki tehtävät hoidetaan. Mukavaa porukkaa, Kärri sanoo.

Ryhmähenki on maanpuolustustyössä hyvä.

- Kertausharjoitus on rikkaus ja kokemus. Tulee haikea mieli, kun porukka erkanee ja näemme ehkä vasta seuraavassa kertausharjoituksessa, Juha Kankkunen kertoo.

- Paikallispuolustusharjoitukset ovat tärkeitä Etelä-Karjalan alueelle, Timo Kärri sanoo.

Joukko-osasto Vekaranjärvi, Kouvola
´