Hyppää sisältöön

Reserviläiset kertasivat tiedustelutaitojaan maastossa Parolannummella

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 9.9.2022 9.40
Tiedote
Reserviläiset Matti Kotonen ja Arto Peltola harjoittelemassa partiotiedustelua Parolannumella. Kuva: Puolustusvoimat

Tiedustelija, joka ei pysty tuottamaan luotettavaa tietoa, on turisti.

Reservin vänrikki Arto Peltola ja ylikersantti Matti Kotonen allekirjoittavat tiedustelijan oppaastakin tutun lauseen. Kaksikko on kertausharjoituksissa Panssariprikaatin johtamassa Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoituksessa, jossa viilataan reserviläisten maanpuolustustaitoja. Nyt he harjoittelevat Parolannummella tiedustelua. Joukkue harjoittelee kohteen seurantaa maastossa. Taisteluparit ovat palaamassa tehtäviltään. Palautetilannetta varten maahan on tehty oksista ja muista puunpalasista havaintokehikko. Tilanteen purku alkaa. 

Reserviläinen kouluttaa reserviläistä 

Kouluttajina toimivat asiansa osaavat reserviläiset. Ensin he kyselevät joukon yleistä tunnelmaa ja onnistumista annetuissa tehtävissä. Sitten taistelupari kerrallaan antaa omat havaintonsa kohteesta sekä arvioi esimerkiksi omaa näkymättömyyttään.  

Reserviläiset harjoittelivat myös havainnointitaitojaan. Rastin pääkouluttaja seurasi parien toimintaa maastossa ja antaa siitäkin palautteen. 

”Reserviläinen kouluttaa reserviläistä” on yksi harjoituksen opetusmenetelmistä. Tässä korostuu reserviläiskouluttajien asiantuntemus ja erityisesti heidän laaja keinovalikoimansa ja opettamistaitonsa.  

Monella näistä kouluttajista on paljon kokemusta maastotiedustelusta mutta myös opetustaitoaan he ovat saaneet kehittää. Tähän taitovalikoimaan ovat antaneet osansa moninaisessa maanpuolustustyössä saadut johtamis- ja kouluttajaopit mutta myöskin siviilissä hankittu vahva kyky siirtää taitoja muille. 

Matti Kotonen kävi intin 26 vuotta sitten. Kertausharjoituksen sisältö ei silti tunnu vieraalta. Kuva: Puolustusvoimat

Varusmiespalveluksesta ehti vierähtää vuosia 


Kertausharjoitukset ovat paikallaan, sillä Arto Peltolan Lahdessa suorittamasta varusmiespalveluksesta on ehtinyt vierähtää 19 vuotta. Kotonen puolestaan kävi intin peräti 26 vuotta sitten Sodankylässä.  

¬Vaikka taidot saattavat olla hieman ruosteessa, ei harjoituksen sisältö kuitenkaan tunnu kaksikolle vieraalta. Päinvastoin. 

– Ihan kuin olisi kotiin palannut. Varusmiespalveluksen aikana armeija oli kuin toinen koti, sanoo Kotonen.  

Aikoinaan haulikkoammunnassa kilpaillut reservin vänrikki Peltola haki potkua urheilu-uralleen urheilukoulusta Lahden Hennalasta 2000-luvun alussa. Puolustusvoimien urheilukoulu on Suomen maavoimien joukkoyksikkö, joka kouluttaa huippu-urheilijoista tiedustelijoita sodanajan joukkoihin.   

– Tätä kertausharjoitusta oli selkeästi odotettu. Ehkä samanhenkiset ihmiset päätyvät esimerkiksi tiedustelujoukkoihin, Peltola arvioi.  

Harjoituksissa on lupa tehdä virheitä 

Peltola ja Kotonen antavat kiitosta siitä, että kertauksissa he pääsivät heti toiminnan makuun. Tehtävänä oli muiden muassa harjoitella kohteen seurantaa. Käytännössä se tarkoittaa partiotiedustelua, jossa ei saa tulla havaituksi.   

Peltola ja Kotonen pääsivät keräämään tiedustelutietoa jäämättä harjoituksessa ”vihollisen” kynsiin. Kertausharjoituksissa onkin lupa tehdä myös virheitä, joista otetaan oppia. On parempi olla ensin turisti ja sitten vasta tiedustelija, eikä toisin päin.  

Harjoitusrasti päättyykin iloisiin ja onnistuneisiin tunnelmiin. Monelle ensikertalaiselle tällainen tehtävä kantahämäläisessä maastossa oli jännittävä ja ikimuistoinen. Mikään turistireissu ei tämäkään ollut vaan osa Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoitusta. 

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Kanta-Häme Kanta-Häme Parolannummi, Hattula
´