Hyppää sisältöön

Sankarivainajat Wist, Paananen ja Jänönen saatettiin hautaan Lappeenrannassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 3.10.2021 16.40
Tiedote
kenttäpiispa laskee hiekkaa arkun päälle siunaustilaisuudessa
Sankarivainajien siunauksen toimitti kenttäpiispa Pekka Särkiö seurasssaan Lappeen kirkkoherra Mika Lehtola.

Karjalasta löydetyt, tunnistetut kolme sankarivainajaa siunattiin ja laskettiin haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin sunnuntaina 3. lokakuuta 2021.

Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen etsintöjen avulla löydetyt ja tunnistetut Karjalassa kaatuneet sankarivainajat ylikersantti Eugen Wist, sotamies Onni Paananen ja korpraali Alvi Jänönen siunattiin Lappeen Marian kirkossa ja haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin Lappeenrannan sankarihautausmaalle.  Sankarivainajien siunauksen toimitti kenttäpiispa Pekka Särkiö seurasssaan Lappeen kirkkoherra Mika Lehtola.

Särkiö viittasi siunauspuheessaan muun muassa nyt siunattavien ja hautaan laskettavien sankarivainajien viimeisiin tiedettyihin hetkiin taistellessaan Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta, ja kuinka vainajien etsiminen, tunnistaminen ja kotimaahan tuominen mekitsevät viimeistä palvelusta ja kunnianosoitusta sankarivainajille.

sotilaat kantavat kolmen sankarivaijajan arkkuja pois kirkosta

Maasotakoulun ja Utin jääkärirykmentit varusmiehet ja reserviläinen kantoivat sankarivainajien arkut ulos kirkosta Narvan marssin soidessa. Hautajaisseurue siirtyi Lappeen Marian kirkosta Lappeenrannan sankarihautausmaalle Suomen valtiolipun johtaessa saattuetta. Sankarivainajat Wist, Paananen ja Jänönen laskettiin hautaan Maasotakouluun kuuluvan Reserviupseerikoulun varusmiehistä muodostetun kunnialaukausosaston ampuessa kunnialaukaukset Porilaisten marssin soidessa ja valtiolipun tervehtiessä vainajia.

sotilaat kantavat kolmen sankarivainajan arkkuja hautausmaalle

Kunniaosasto koostui Utin jääkärirykmentin tiedustelukoulutuksen saavista varusmiehistä. Tällä haluttiin symboloida erityisesti sankarivainaja Wistin toimintaa kaukopartiomiehenä sodan aikana. Utin jääkärirykmentti vaalii kaukopartiotoiminnasta vastanneen Erillinen pataljoona 4:n perinteitä. 
Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan NH90-kuljetushelikopteri kunnioitti sankarivainajia ylilennolla sankarihautausmaan yllä.

kunniaosasto, joka koostui Utin jääkärirykmentin varusmiehistä

Puolustusvoimat osallistui hautajaisiin ja vaalii veteraanien perintöä: "Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme". Puolustusvoimien seppeleen laskivat Maasotakoulun johtaja eversti Kari Pietiläinen ja Jalkaväkikoulun johtaja everstiluutnantti Tapio Huhtamella

kaksi sotilasta haudalla

Tilaisuus päättyi Rakuunasoittokunnan esittämään Veteraanin iltahuutoon, jonka jälkeen kutsuvieraat ja omaiset siirtyivät muistotilaisuuteen Lappeenrannan Upseerikerholle. 

sotilassoittajia

´