Hyppää sisältöön

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja vaihtui Libanonissa

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 19.11.2019 10.26
Tiedote

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan-vaihtoparaati järjestettiin 18.11.2019 Etelä-Libanonissa. Everstiluutnantti Tapio Huhtamella luovutti SKJL:n komentajan tehtävät UNIFIL:n lipun symboloimana uudelle komentajalle, everstiluutnantti Simo Pesulle.

Komentajanvaihdon vastaanotti UNIFIL:n esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Frederic Boucher. Tilaisuuteen osallistuivat kunniavieraina myös Suomen Libanonin suurlähettiläs Tarja Fernandez sekä FCR:n (Force Commander Reserve) juuri vaihtunut komentaja, eversti Philippe Gennequin.

Paraatitervehdyksessään prikaatikenraali Boucher osoitti kiitoksensa suomalaisten ja ranskalaisten kaikilla osa-alueilla syventyneelle ja tiivistyneelle kumppanuudelle. Toimintatapoja suomalaisten ja ranskalaisten välillä on sovitettu yhteen esimerkiksi lisäämällä yhteisiä partioita ja harjoituksia niin ryhmä- kuin komppaniatasolla sekä toteuttamalla libanonilaisia tukevia CIMIC-projekteja. Yhteistoimintaa on lisätty myös kansallisten tukielementtien välillä huoltoon, logistiikkaan ja kunnossapitoon liittyvissä tehtävissä.

Syventynyt yhteistyö näkyy paitsi tehokkaana ammatillisena yhteistyönä mutta myös yhteisinä vapaa-ajan aktiviteetteina sekä urheilukilpailuina. Toimintatapojen yhteensovittamisen suhteen työtehtävien ulkopuolella yhdessä vietetty aika on opettanut ymmärtämään kulttuuria molemmin puolin ja synnyttänyt ystävyyssuhteita.

Everstiluutnantti Tapio Huhtamella luovutti komentajan tehtävät eteenpäin luottavaisin mielin.

- Toimiminen kriisinhallintajoukon komentajana on ollut äärimmäisen opettava ja kokonaisvaltaisesti monipuolinen tehtävä, eräänlainen näköalapaikka. Olen ylpeä Suomen mallista, jossa reserviläiset ja puolustusvoimien henkilöstö tekevät töitä yhdessä. Se on osoittanut toimivuutensa myös UNIFIL-operaatiossa.

- Haluan osoittaa kiitokseni koko SKJL:lle Libanonin hyväksi tehdystä työstä sekä toivottaa kaikille rauhanturvaajille menestystä tulevissa tehtävissään, Huhtamella kiteyttää.

Uusi komentaja, everstiluutnantti Simo Pesu esitti kiitoksensa aiemmalle rotaatiolle tunnollisesta palveluksesta: "on ilo aloittaa puhtaalta pöydältä".

- Odotan yhteistyön kehittyvän erittäin kansainvälisessä operaatiossa sekä Suomen ja Ranskan välisen jo vakiintuneen yhteistyön syventyvän entisestään. Pyrkimyksenä on erityisesti vahvistaa suomalaisista vallitsevaa positiivista kuvaa UNIFIL:ssa ja Libanonissa sekä laajentaa Suomen näkyvyyttä kansainvälisessä kriisinhallinnassa.

Suomi on osallistunut UNIFIL – operaatioon vuodesta 1982 lähtien kolmella eri aikakaudella. Vuoden 2020 alkaessa suomalaiset ovat tehneet kriisinhallintatyötä Etelä-Libanonissa jo viidellä eri vuosikymmenellä. Rauhanturvaajillamme on takanaan pitkä historia Libanonissa, minkä aikana suomalaiset ovat vakiinnuttaneet roolinsa luotettavana ja yhteistyökykyisenä kumppanina. Tämä näkyy UNIFIL – operaation muiden kansallisuuksien sekä Libanonin asevoimien osoittamana arvostuksena suomalaisten tekemää työtä kohtaan.

Suomen nykyinen mandaatti operaatiossa ulottuu vuoden 2020 loppuun. Operaatiossa palvelee tällä hetkellä yhteensä 200 suomalaista rauhanturvaajaa eri tehtävissä jääkärikomppaniassa, kansallisessa tukielementissä sekä esikuntaupseereina.

´