Hyppää sisältöön

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja vaihtui Libanonissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 21.7.2020 13.30
Uutinen

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan vaihtoparaati järjestettiin 19.7.2020 Etelä-Libanonissa UNP 9-1 -tukikohdassa. Everstiluutnantti Simo Pesu luovutti Suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonissa (SKJL) komentajan tehtävät UNIFIL:n lipun symboloimana uudelle komentajalle, everstiluutnantti Jukka Vuorisalmelle.

Komentajan vaihdon vastaanotti UNIFIL:n edustajana FCR:n (Force Commander Reserve) komentaja, eversti Charles-Emmanuel Daviet. Kutsuvieraina tilaisuuteen osallistui Libanonin asevoimien edustajia sekä Qanan pormestari. Koronavirustilanne on huomioitu myös Libanonissa ja UNIFIL:ssa, minkä johdosta kutsuvierasjoukkoa oli supistettu.

SKJL.n väistyvä komentaja everstiluutnantti Simo Pesu

Paraatitervehdyksessään eversti Daviet osoitti kiitoksensa everstiluutnantti Pesulle sekä suomalaisten ja ranskalaisten tiiviille kumppanuudelle. Erityistä kiitosta sai onnistunut yhteistyö koronan asettamien, ennalta odottamattomien haasteiden edessä. Koronaviruksen aiheuttamista rajoitteista huolimatta suomalaisjoukot ovat toteuttaneet satoja partioita operaatioalueella yhteistyössä Libanonin asevoimien kanssa.
-    Yksi merkittävä yhteinen onnistumisen aiheemme on, että olemme kyenneet estämään viruksen leviämisen valppautemme ja ehkäisytoimien tarkan noudattamisen ansiosta, eversti Daviet totesi.

Everstiluutnantti Simo Pesu luovutti komentajan tehtävät eteenpäin luottavaisena. 
-    Uudet suomalaiset rauhanturvaajat ovat saaneet hyvät valmiudet yhteiseloon sekä libanonilaisten siviilien ja sotilaiden että ranskalaisten ja muiden rauhanturvajoukkojen kanssa. Heidät kannattaa kohdata suoraan ja luottavaisin mielin.

Uusi SKJL:n komentaja, everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi kiitti omassa puheenvuorossaan everstiluutnantti Pesua ja hänen henkilöstöään uudelle joukolle hyvin toteutetusta perehdytyksestä, jonka ansiosta uusi joukko voi luottavaisin mielin jatkaa tehtävässään. Koronaviruksen rajoittamistoimet on huomioitu myös UNIFIL:ssa. Tästä johtuen uuden SKJL:n palvelus sisälsi poikkeuksellisesti ensin kahden viikon karanteenin kotimaassa ja saman pituisen karanteenin Libanonissa, joka kyettiin hyödyntämään joukon perehdyttämiseen ja tulevien tehtävien valmisteluun.

SKJL.n uusi komentaja everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi

Suomi on osallistunut UNIFIL -operaatioon vuodesta 1982 lähtien kolmella eri aikakaudella. Vuodesta 2020 alkaen suomalaiset ovat tehneet kriisinhallintatyötä Etelä-Libanonissa jo viidellä eri vuosikymmenellä. Rauhanturvaajillamme on takanaan pitkä historia Libanonissa, minkä aikana suomalaiset ovat vakiinnuttaneet roolinsa luotettavana ja yhteistyökykyisenä kumppanina. Tämä näkyy UNIFIL-operaation muiden kansallisuuksien sekä Libanonin asevoimien osoittamana arvostuksena suomalaisten tekemää työtä kohtaan.

Tasavallan presidentin toukokuussa 2020 tekemän päätöksen mukaisesti Suomi jatkaa toistaiseksi osallistumistaan UNIFIL-operaatioon noin 200 sotilaalla. Pääosa suomalaisista toimii ranskalaisten johtamassa FCR-pataljoonassa sekä sen esikunnassa. Lisäksi suomalaisia palvelee kansallisessa tukielementissä sekä esikuntaupseereina UNIFIL:n esikunnassa. 
 

´