Hyppää sisältöön

Suorituskykyisenä seuraaviin tehtäviin

IlmasotakouluJääkäriprikaatiKarjalan lennostoKarjalan prikaatiLapin lennostoPanssariprikaatiRannikkolaivastoSatakunnan lennosto
Julkaisuajankohta 27.5.2021 19.02
Tiedote

Lohtajan ilmapuolustusharjoitus 1/21 on päättymässä. Suomen ilmapuolustuskykyä on kehitetty kolmen puolustushaaran joukko-osastojen voimin haastavassa ja monipuolisessa yhteisessä harjoitusympäristössä. Jo harjoituksen suunnittelu todensi kyvykkyyden toimia yhdessä joustavasti tilanteen muutoksiin vastaten.

Harjoituksen toimeenpanon ensimmäisessä vaiheessa suoritettiin kovapanosammuntoja ilmamaaleihin maalta, mereltä ja ilmasta. Näillä todennettiin ja osoitettiin järjestelmien ja joukkojen suorituskyky tulenkäytön osalta. Ammuntoja suorittivat ammus- ja ohjusasein palkattu henkilökunta, varusmiehet sekä reserviläiset. Reserviläisten ohjusammunnan toteuttaminen seuraavana päivänä harjoitusalueelle tulon jälkeen yksikkökokonaisuutena osana ilmapuolustusta todensi reservimme kyvykkyyden ja koulutusjärjestelmämme toimivuuden. 

Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Markku Myllykangas tarkasti harjoituksen.

Toisessa vaiheessa joukot siirtyivät taisteluryhmitykseen toteuttaakseen annetut tehtävät useita nykyaikaisia maalityyppejä vastaan elektronisesti häirityissä olosuhteissa. Taisteluvaiheessa tehtäviä toteuttivat hävittäjätorjunta sekä Maavoimien yhtymien, Ilmavoimien taistelutukikohdan sekä Merivoimien alus- ja maasijoitteinen ilmatorjunta. 

Selviä taisteluun, löydä maali ja tuhoa se. Tämä ketjun eleettömän tehokas toteuttaminen vaatii toistoja ja taas toistoja. Näiden toistojen toteuttaminen on Lohtajan ilmapuolustusharjoituksessa mahdollista ja se onkin tärkein yksittäinen tapahtuma ilmatorjuntajoukkojen suorituskyvyn rakentamisessa. Ilmapuolustuksen harjoittelu kokonaisuutena on vahvuutemme, mutta myös samalla kustannustehokasta. 

Harjoitus haastoi ja kehitti ilmapuolustajien ketjua operaattoreista ilmatorjunnan johtoportaiden kautta ilmapuolustuksen ylimpään tulenkäytön johtokeskukseen. Joukkojen toimeenpanon aikana suorittamien taisteluanalyysein suorituskyky nousi ilmaoperaatiosta toiseen päätyen tavoitellulle tasolle. 

Harjoitusjoukot aloittavat siirtymiset harjoituksen päätyttyä seuraaviin tehtäviin. Suurin osa joukoista jatkaa suoraan puolustushaarojen alueellisiin harjoituksiin, osa kotivaruskuntiin sekä osa reserviin. Ilmapuolustuksen taistelijoidemme motivoitunut asenne ja osaamisen halu näkyi koko harjoituksen ajan. Joukot ovat valmiina toteuttamaan käsketyt tehtävät.