Hyppää sisältöön

Valmiutta rakennetaan Pohjois-Suomessa

JääkäriprikaatiKainuun prikaati
Julkaisuajankohta 7.9.2021 15.35
Uutinen
Kaivinkone kaivaa betoniselle suojalle kuoppaa maastossa.

Kuluvan vuoden Maavoimien valmiusrakentaminen huipentuu Pohjois-Suomen paikallispuolustusharjoitukseen liittyvään Valmiusrakentaminen 21 -harjoitukseen.

Harjoituksessa testataan valmiusrakentamisen toimintamallia ja kehitetään harjoitukseen osallistuvien tahojen, niin viranomaisten kuin siviilienkin, osaamista tällä kertaa Ivalon alueella.

- Puolustusvoimien ensimmäinen lakisääteinen tehtävä on Suomen sotilaallinen puolustaminen. Tehtävän täyttäminen edellyttää toimintaympäristöön suhteutetun puolustuskyvyn luomista ja ylläpitoa jo normaalioloissa. Linnoittamisella saavutettava suoja on yksi osa sotilasjoukon taistelukykyä. Suojaa hankitaan ihmisille ja materiaaleille sekä säätä että vihollisen asevaikutusta vastaan, kertoo harjoituksen johtaja majuri Pekka Romppanen.

Valmiusrakentamisharjoitukset ovat osa Puolustusvoimien harjoituskokonaisuutta ja rakentamisen harjoitteleminen osa tehokasta puolustuskykyä. Näissä harjoituksissa harjoitellaan ja kehitetään kansallisia voimavaroja, kuten rakennusteollisuuden valmiuksia ja siviiliosaamista tukea Puolustusvoimien poikkeusolojen maanrakentamista.

Kainuun prikaati johtaa Maavoimien valmiusrakentamisharjoituksen osana paikallispuolustusharjoitusta 6.-10. syyskuuta. Harjoituksessa asennetaan muutamia kymmeniä kahden hengen poteroita pääosin valtion maille. Linnoitteet rakentaa siviiliurakoitsija ostopalveluna sotilasviranomaisen vaatimusten mukaisiksi.

- Valmiusrakentamisessa yhdistyy oivallisella tavalla Puolustusvoimien valmiudelliset ja kotimaan puolustukseen liittyvät tarpeet sekä rakennusyritysten tehokkuus. Urakoitsijoiden kanssa luodut sopimukset takaavat sen, että saamme joukoille fyysistä suojaa kaikissa valmiustiloissa. Järjestelmä hakee vertaistaan Euroopassa – maanpuolustus on yhteinen asia! toteaa pioneeritarkastaja eversti Juha Helle.

Joukko-osasto Yhteistoiminta-alue
´