Hyppää sisältöön

Kaupunkijääkäreiden taisteluympäristönä ihmisten rakentamat alueet

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 20.11.2017 15.02
Uutinen

Rakennetun alueen toimintaympäristöön luetaan ihmisen rakentamat rakennukset ja rakenteet, tiet, ulkoilualueet sekä luonnon muovaamat metsät, kalliot ja vesistöt. Taistelutilana rakennettu alue on kolmiulotteinen, jossa maatason ja ilmatilan lisäksi toimitaan maanalaisissa tiloissa, rakennusten sisällä sekä katoilla. Taistelussa erityispiirteitä ovat lyhyet ampumaetäisyydet, raskaiden aseiden käytölle muodostuvat katvealueet, vaihtelevat valaistusolosuhteet, tulipalot ja vaarallisten aineiden leviämisen riskit.

Kaupunkijääkäreiden ensisijainen toimintaympäristö sijoittuu pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueille. Pääkaupunkiseudulla sijaitsee valtakunnallisesti merkittävä väestön, hallinnon, talouselämän sekä infrastruktuurin keskittymä sekä keskeisiä liikenneyhteyksiä, valtakunnan päälentoasema ja useita suuria satamia. Lisäksi alue rajoittuu etelässä valtakunnan merirajaan.

Taistelijat

Kaupunkijääkärit ovat varustettu ja koulutettu erityisesti rakennetun alueen taistelua varten. Lisäksi sotilaspoliisiyksiköt ovat koulutettu vastaamaan normaaliolojen häiriötilanteisiin ja pääkaupunkiin kohdistuviin hybridiuhkiin sotilaallisin keinoin. Rakennettu alue asettaa taistelijalle ympäristönä loputtomasti vaatimuksia. Koulutuksen suunnitelmallisuudella, järjestelmällisyydellä ja nousujohteisuudella tuotetaan suorituskykyisiä joukkoja reserviin. Palveluksessa yhteen hitsautunut joukko selviää yhteishengellä ja opeillaan haasteista vaikka hikikarpalot kostuttaisivatkin maastopuvun takkia.

Mitä parempi fyysinen kunto ja toiminnallinen suorituskyky taistelijalla on, sitä paremmin koulutuksesta selviytyy. Taistelijan varustuksessa on otettava huomioon suoja, aseistus, liikkuvuus, tilannetietoisuus ja taistelukyvyn ylläpito. Taistelijoiden varustus on raskas, mutta kuormitusta voidaan vähentää varusteiden painon, lämmönsäätelyn, istuvuuden ja käytettävyyden kautta.

Koulutus ja kansainvälisyys

Kaartin jääkärirykmentti antaa monipuolista rakennetun alueen taistelun koulutusta yhteistyössä Maasotakoulun kanssa niin varusmiehille, puolustusvoimien henkilöstölle kuin muille viranomaisillekin. Rykmentin johtamille henkilökunnan kursseille on osallistujia tullut lisäksi useista Euroopan maista. Rykmentin henkilökunta toimii asiantuntijoina myös useissa kotimaisissa ohjesääntö-, tutkimus- ja kehittämishankkeissa tuoden nimenomaan rakennetun alueen ja hybridiuhkien torjunnan näkökulmaa tiedoillaan ja taidoillaan.

Toimintaa ja joukkoja kelpaa esitellä koti- ja ulkomaisille arvovieraille. Rykmentti on jo pitkään suorittanut kahdenvälistä koulutusvaihtoa ja yhteistyötä Ruotsin Livgardet -joukko-osaston ja Yhdysvaltain Merijalkaväen kanssa. Yhteistyö tuo kansainvälistä verrattavuutta koulutuksen sisällölle ja tehokkuudelle sekä antaa hyvän vertailualustan myös koulutusympäristöjen osalta. Taisteluensiapu, tarkka-ampujatoiminta ja räjähdemurtaminen ovat olleet keskeisiä koulutuksen alueita, joilla kansainvälistä tiedonvaihtoa ja parhaiden käytänteiden vertailua on viety voimakkaasti eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Koulutusympäristöt

Taistelu rakennetulla alueella vaatii monipuolisia koulutusympäristöjä niin taistelijan, partion, ryhmän, joukkueen kuin komppaniankin taitojen ja toimintatapojen kehittämiseksi. Aseenkäyttö, tulen tarkkuus, havainnointikyky, harkinta ja päätöksenteko, liike ja suojankäyttö sekä joukkokohtaisen taistelutekniikan hallinta ovat keskeisiä taitoja. Kyseisiä taitoja voidaan monipuolisesti kehittää erilaisten harjoitteiden ja koulutusympäristöjen kautta. Ammattitaitoinen kouluttaja ottaa tehot irti vaatimattomastakin koulutuspaikasta, mutta hänen tuekseen voidaan luoda lisäarvoa hyvillä puitteilla.

Rykmentti on useana vuonna päässyt hyödyntämään koulutuksessaan Ruotsin Puolustusvoimien Kvarnin harjoituskaupunkia. Alueena Kvarn on instrumentoitu tukemaan laajojakin simulaattoriavusteisia rakennetun alueen harjoituksia. Tämä mahdollistaa todenmukaisemman harjoittelun ja yksityiskohtaisen palautteen harjoittelevalle joukolle.

Kaartin jääkärirykmentissä on laadittu kattavia suunnitelmia koulutusympäristöjen kehittämiseksi. Käynnissä olevan taistelu rakennetulla alueella hankkeen myötä ampumaratoja ja Helsinki-simulaattorin rakennuskantaa parannetaan ja monipuolistetaan. Jatkossa myös taisteluampuma-aluetta kehitetään taisteluteknisesti vaativampien ammuntojen ja muiden harjoitustyyppien alustaksi.

Varuskunnan ulkopuolella tapahtuva harjoittelu on jatkossakin ratkaisevassa roolissa. Erityisesti joukkue- ja komppaniatason taistelut, johtajien ratkaisut ja perustaistelumenetelmät on todennettava realistisissa ja haastavissa tosimaailman olosuhteissa. Myös yhteistoiminta siviili- ja viranomaistahojen kanssa on olennainen osa harjoittelua.

Vuodesta 2017 lähtien koulutuksessa on hyödynnetty virtuaalista koulutusympäristöä, joka perustuu tietokonemallinnettuun pelimäiseen harjoitusmaailmaan. Keskeiset puolustusvoimien suorituskyvyt on tuotu virtuaalikoulutusympäristöön bitteinä. Virtuaaliympäristössä harjoitellaan esimerkiksi tulitukiosaston kohdennettua tulenkäyttöä tai vihollisen yllättävää maahanlaskua, joita olisi muuten vaikea saada näkyväksi. Taistelu harjoitellaan ensin luokkahuoneessa virtuaaliympäristössä, jonka jälkeen se voidaan toteuttaa käytännössä. Koulutusympäristön käytöllä pyritään siihen, että toistoja voidaan tehdä enemmän, oppimistulokset paranevat ja virheiden määrät vähenevät.

 

´