Maavoimien komentajan, kenraalimajuri Petri Hulkon blogi:
Maavoimien komentaja blogissaan: Käytäntö on paras opettaja
Monet viisaudet ovat vanhoja ja universaaleja. Niiden taustalla on pitkäaikainen kokemus, jota ei ole tarve kyseenalaistaa. Tällainen on myös Rooman valtakunnan aikaisen humanistin Marcus Tullius Ciceron puheessaan lausuma totuus: ”Usus magister est optimus” eli ”käytäntö on paras opettaja”. Ei kahta sanaa, ettei näin olisi.
Koulutusta vai opetusta? Monet ihmiset närkästyvät, jos sotilaiden oppimisessa puhutaan kouluttamisesta opetuksen sijaan. Argumenttina on, että koiria koulutetaan ja ihmisiä opetetaan. Niin tai näin, oppimistulos liittyy molempiin. Palveluskoiran isäntänä pidän koiran oikeaoppista koulutusta hyvänä esimerkkinä sotilaskoulutukselle. Paljon toistoja ja kiitosta onnistumisesta, mutta ei rangaistusta virheistä. Näinhän ihminenkin oppii käytännön taidot. Kehut ja kiitokset onnistuneesta suorituksesta lisäävät oppimishalua. Virheestä ei pidä rangaista, ei koiraa eikä ihmistä. Virheistä otetaan aina opiksi: Per aspera ad astra – vaikeuksien kautta voitoon.
Uusimaa 17 -harjoitus on hyvä esimerkki suurehkosta sotaharjoituksesta, jossa teoria yhdistyy käytäntöön ja joukot harjaantuvat mestareiksi. Puolustusvoimien nykyinen koulutusrytmi on luotu sellaiseksi, että se mahdollistaa suurten sotaharjoitusten järjestämisen kustannustehokkaasti kesän alussa ja alkutalvesta. Hyvä näin, sillä olosuhteet ovat molempina ajankohtina tyystin erilaiset. Ensimmäisessä vallitsee loputon valo ja toisessa syvä kaamos. Nerokkaasti suorituskykyjä voidaan harjoittaa ääriolosuhteissa.
Vain suurissa sotaharjoituksissa voidaan harjoitella yhdessä eri aselajien, muiden puolustushaarojen ja eri viranomaisten kesken. Erityisesti nykyisessä nopeasti muuttuvassa turvallisuusympäristössä tämä on välttämätöntä. Monen toimijan suorituskykyjen summa on aina suurempi kuin yhteenlaskettujen yksilöiden määrä. Sotatemput ovat mitä suurimmassa määrin joukkuepeliä, jossa taitavat yksilöt voivat ja saavat näyttää kykynsä.
Uusimaa 17:n kaltaiset harjoitukset antavat hyvän ja vankan alustan oppia yhdessä kaikkien puolustusvoimallisten suorituskykyjen käyttöä. Kolme puolustushaaraa, Maa-, Meri- ja Ilmavoimat, käyttävät suorituskykyjä puolustusvoimallisten kykyjen tukemana. Toistoja tehdään, mukana on myös paljon virheitä, joista otetaan opiksi. Näin tehdään voittajia isänmaan puolustamiseksi myös sen itsenäisyyden toiselle vuosisadalle.
Juuri satavuotisen itsenäisyyden juhlapäivän kynnyksellä ei sotilaalle ole suurempaa juhlaa kuin saada harjoitella isänmaan puolustamista. Tämä takaa meille kaikille turvatun ja turvallisen tulevaisuuden itsenäisessä Suomenmaassa.
Kenraalimajuri Petri Hulkko
Maavoimien komentaja