Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja laski seppeleen Ässärykmentin muistomerkille

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 13.10.2017 15.50
Tiedote

Helsingin Alli Tryggin puistossa vietettiin tänään muistotilaisuus talvisodassa kaatuneiden Jalkaväkirykmentti 11:n sotilaiden eli niin kutsutun Ässärykmentin muistolle. Muistotilaisuudessa korostui kiitollisuus ja arvostus veteraanisukupolvea kohtaan sekä Suomen vahva maanpuolustustahto.

Puolustusvoimain komentajan kenraali Jarmo Lindbergin ennen seppeleenlaskua pitämässä puheessa tuli vahvasti esille veteraanisukupolven rakentama luja maanpuolustustahto ja yhteishenki. Korkea maanpuolustustahto ilmenee muun muassa yleisen asevelvollisuusjärjestelmän kannatuksella sekä tänä vuonna ennätyshakijamäärällä naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Jo sodan aikana syntynyt yhteishenki kulkee mukana myös 100-vuotiaan Suomen juhlavuodessa Yhdessä-teemalla.

"Pitämällä Suomi ja suomalaiset hyvinvoivina ja maamme turvallisena toimia ja elää, osoitamme parhaiten kunnioittavamme aikaisempien sukupolvien ja sotiemme veteraanien työtä ja uhrauksia meidän kaikkien eteen", kenraali Lindberg tiivisti puheessaan. Kaartin soittokunta päätti muistotilaisuuden päätösmarssiin "Vanhat toverit".

Tilaisuudessa oli läsnä myös Ässärykmentissä palvelleita sotaveteraaneja ja heidän jälkeläisiään sekä lotta-veteraani. Tiettävästi rykmentin veteraaneista on elossa seitsemän miestä. Ässärykmentin perinteitä Puolustusvoimissa vaalii Kaartin jääkärirykmentin Kaartin pataljoona.

 

Ässärykmentti oli Talvisodan aikana pääosin helsinkiläisistä reserviläisistä koottu rykmentti. Ässärykmentin nimi tulee rykmentin Talvisodan viestiliikenteessä käytetystä peitenimestä S-rykmentti. Ässärykmentin muistomerkki on pystytetty Alli Tryggin puistoon 13.10.1940, josta lähtien Ässärykmentin veteraanit ovat kokoontuneet muistomerkillä kaksi kertaa vuodessa, Talvisodan päättymispäivänä 13.3. sekä Ässärykmentin perustamispäivänä 13.10. Tänä päivänä Ässärykmentin Perinnetoimikunta on rekisteröimätön yhteisö, jonka tehtävänä on veteraanien perinteen vaaliminen ja heidän tärkeimmän sanomansa eteenpäin vieminen: "Säilyttäkää asevelvollinen armeija Suomessa. Se on kolmen kertaa pelastanut isänmaan."

 

Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Ahti Kurvinen, puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg sekä Kaartin pataljoonan komentaja everstiluutnantti Vesa Volanen.

 

´