Hyppää sisältöön

Suomen suurin johtajakoulu RUK on 100 vuotias – pääjuhlaa vietetään 12.6.2021 verkon välityksellä

Kuvassa Reserviupseerikoulun päärakennus Haminassa.

Reserviupseerikoulun taivalta ja perinnettä juhlistetaan muun muassa valtakunnallisessa RUK 100 -pääjuhlassa 12.6.2021. Juhla järjestetään koronaviruksen takia ilman suurta yleisöä ja laajaa kutsuvierasjoukkoa. Reserviupseerit ja muut kiinnostuneet voivat aktiivisesti osallistua  juhlaan verkkolähetyksessä ja sosiaalisessa mediassa.

Vuonna 2020 Reserviupseerikoulu vietti 100-vuotisen olemassaolonsa juhlavuotta. Ensimmäinen yhtenäinen reserviupseerikurssi aloitettiin 1. huhtikuuta vuonna 1920. 100 vuoden aikana Reserviupseerikoulu on kouluttanut yli 180 000 reserviupseeria Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin.

Tiedote 29.3.2021: RUK 100 -pääjuhlaa vietetään verkossa

Tiedote 1.4.2020: RUK 100 -pääjuhla siirtyy vuodella eteenpäin

 

Videon musiikki: Heroes Pugnate - Sankarimarssi

Kaartin soittokunta 2016

Johtaa musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola

Heikki Klemetti, sovittanut Hannu Raijas

 

RUK 100 -pääjuhlan 12.6.2021 ohjelma täydentyy verkkosivuillemme kevään aikana. 
Tietoa juhlavuodesta löytyy myös Suomen Reserviupseeriliiton sivuilta osoitteesta www.rul.fi.

 

RUK 100 -juhlakirja julkaistiin 4.6.2020

RUK 100 -juhlakirjan kansi

RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry:n (Kannike) kustantamaan juhlakirjaan Reserviupseerikoulutus 100 maalla, merellä ja ilmassa on koottu Suomessa annettu reserviupseerikoulutus eri paikkakunnilla, joukko-osastoissa ja sotakouluissa Maavoimissa, Merivoimissa ja Ilmavoimissa vuodesta 1917 lähtien.

Reserviupseerikoulutus 100 maalla, merellä ja ilmassa -juhlateos käy läpi kaikki tunnetut reserviupseerikurssit. Ensimmäiset kymmenen vuotta koulutusta annettiin vain Haminassa. Seuraavalla vuosikymmenellä säännöllinen koulutus alkoi myös Meri- ja Ilmavoimissa. Nykyään – sata vuotta myöhemmin – upseereita koulutetaan reserviin perinteisen Reserviupseerikoulun lisäksi Merisotakoulussa, Ilmasotakoulussa, Panssarikoulussa, Utin erikoisjääkäreiden reserviupseerikurssilla sekä Urheilukoulussa ja Logistiikkakoulussa. 

Kirja antaa lukijalleen täsmällisen kuvauksen myös reserviupseeriston koulutuksen vaikeista alkuvuosista. Itsenäisessä Suomessa ensimmäiset reserviupseerit koulutettiin Vimpelissä kurssilla, joka alkoi joulukuun viimeisinä päivinä 1917, maan juuri itsenäistyttyä. Vasta itsenäistyneessä maassa ymmärrettiin, että kaikkea muuta voi ostaa, mutta ei johtajia. 

Yleiseen asevelvollisuuteen perustuva suuri sodan ajan reservi tarvitsee edelleen suuren määrän reserviupseereita. Kirja antaa kattavan kuvauksen eri sotakouluissa ja kursseilla annetusta koulutuksesta ja sen mittaamattomasta merkityksestä Suomen maanpuolustukselle ja myös rauhan ajan yhteiskunnalle. Kirjassa kuvataan vahvasti koulutuksen nykyjärjestelyt ja esitetään uusimmat tulevaisuuden visiot historiallisessa viitekehyksessä uuden Koulutus 2020 -järjestelmän puitteissa. Erityisen hyvin esille nousee johtamiskoulutuksen voimakas kehittäminen viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana.

Kirjassa on yli 500 sivua ja se on A4-kokoa oleva väriteos. Kirjan kokonaispainosmäärä on 6 000 kappaletta. Valitettavasti numeroidut kappaleet (700) on myyty lähes loppuun. 

Juhlakirjan perusversion (49,00 euroa plus postituskulut) voit tilata RUK-verkkokaupasta osoitteesta www.rukmuseo.fi/kauppa tai ottamalla yhteyttä RUK-museoon (museonhoitaja Veli-Matti Hartikainen, 0400-774 409).