Hyppää sisältöön

Suomi jatkaa toimintaansa UNIFIL-operaatiossa Libanonissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 15.12.2017 11.22
Tiedote

Suomalaisten toiminnan painopiste siirtyy FCR-pataljoonaan.

Puolustusministeriön päätöksen mukaan suomalaisten toiminta osana irlantilais-suomalaista pataljoonaa päättyy 31.12.2018. Suomi jatkaa edelleen UNIFIL-operaatiossa, mutta toiminnan painopiste siirtyy ranskalaisten perustamaan UNIFIL:n komentajan reservipataljoonaan (FCR - Force Commanders Reserve) vuoden 2020 loppuun saakka.

Suomalaisten toiminta UNIFIL:ssä jatkuu FCR-joukkojen yhteydessä. Ensimmäiset suomalaiset palvelivat FCR:ssä Ranskan pyydettyä tukea muilta kansainvälisiltä toimijoilta 2015 vuoden Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Tällä hetkellä FCR:ssä palvelee suomalaisten neljäs rotaatio.

Yhteistoiminta ranskalaisten kanssa on suomalaisille hieno mahdollisuus oppia ja kehittää omaa toimintaansa. Yhteistyö FCR:ssä kuluneen vuoden alusta on ollut lupaava ja suomalaisten toimintaa on kiitelty vuolaasti ranskalaisten taholta. Toiminnan keskittyessä FCR:ään yhteistyön odotetaan syventyvän entisestään.

– Parhaat kokemukseni täällä, tässä vaiheessa operaatiota liittyvätkin kohtaamisiin ranskalaisten kanssa. Olen käynyt mukavia ja syvällisiä keskusteluja eri henkilöiden kanssa ja huomannut, että suomalaisten ja ranskalaisten arvopohja on hyvin samanlainen. Nämä kohtaamiset edistävät luottamusta, joka näkyy myös miehistötasolla kun toimitaan yhdessä koulutuksissa tai operatiivisissa tehtävissä, kertoo FCR:n suomalaisten kansallinen vanhin, majuri Pekka Huovinen.

Ranskalaisten johtama Force Commanders Reserve -joukko toimii koko UNIFIL:n toiminta-alueella. Suomen osallistumisesta on tehty päätös vuoteen 2020 saakka, samalla suomalaisten osuutta FCR:ssä kasvatetaan 200 rauhanturvaajaan ja joukkojen ympärille rakennetaan esikunta- ja huolto-osat.

– Yhteistyö on sujunut saumattomasti niin operatiivisesti ranskalaisten alaisuudessa kuin hallinnollisesti SKJL:n alaisuudessa. Koska toiminta-alueemme on koko Etelä-Libanon, meillä on UNIFIL-operaation suurin tontti. Siksi tämä on varmasti moninaisin ja haastavin operaatio mitä UNIFIL voi tarjota, ja näin ollen se on myös mielekkäin, pohtii FCR:n huoltoupseeri, yliluutnantti Pekka Hirvonen.

Irlantilais-suomalaisen pataljoonan purku aloitetaan keväällä

Tällä hetkellä suomalaiset ovat olleet osa irlantilais-suomalaista pataljoonaa, jossa suomalaisessa komppaniassa on palvellut myös virolainen joukkue. Suomi on toiminut irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa vuodesta 2012 ja toiminut myös pataljoonan johtovaltiona. Pitkä yhteistyö irlantilaisten ja virolaisten kanssa on kehittänyt suomalaisten rauhanturvaajien osaamista valtavasti. Yhteistoiminta näkyy arjessa yhteisissä harjoituksissa ja koulutuksissa, monikansallisissa toimistoissa sekä vapaa-ajalla. Yhteistyö päättyy vuoden 2018 lopulla, mutta opitut asiat ja tavat pysyvät osana suomalaisten toimintaa kriisinhallintatehtävissä.

Suomalaiset ovat toimineet pitkään osana irlantilais-suomalaista pataljoonaa ja materiaalia on kertynyt huomattavasti. Osa nykyisestä kalustosta siirtyy FCR:n käyttöön, mutta paljon materiaalia tullaan lähettämään myös suomeen.

– Panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja on muutama kymmen ja painoa niille kertyy yhteensä lähes 400 tonnia. Kalustoon kuuluu myös panssaroituja kuorma-autokalustoa ja maastoajoneuvoja, niiden yhteispaino lähentelee 210 tonnia, kertoo SKJL:n materiaalipäällikkö, kapteeni Esa Sillanpää.

UNIFIL operaatiossa jatkavasta kokoonpanosta riippuen osa ajoneuvosta jää alueelle ja osa lähetetään meriteitse takaisin Suomeen.

– Irtain materiaali pyritään myös lähettämään laivakuljetuksella merikonteissa takaisin Suomeen. Kontteja on yhteensä yli sata, Sillanpää summaa.

Materiaalin siirtoon liittyvä logistiikka tulee olemaan suuri ponnistus. Suunnittelutyöt aloitetaan välittömästi ja tuleva rotaatio tulee vastaamaan muutoksen käytännön toteutuksesta.

– Huollollisesta näkökulmasta ensi vuosi tulee olemaan työntäyteinen uuden operaation suunnitteluun liittyen, Sillanpää pohtii.

´