Hyppää sisältöön

Iso-Britannian suurlähettiläs seurasi brittien ja suomalaisten yhteisharjoittelua Santahaminassa

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 5.8.2022 13.19
Tiedote
Apulaiskomentaja Vesa Laitonen ja Iso-Britannian suurlähettiläs Bubbear kävelevät Santahaminassa

Brittijoukkojen Chinook-helikopteri vei torstaina suurlähettiläs Theresa Bubbearin tutustumaan Santahaminaan ja Helsinkiin ilmasta käsin. Suurlähettilään mukana lennolla olivat myös Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja eversti Vesa Laitosen, Maavoimien koulutuspäällikkö eversti Hannu Teittinen ja majuri Alexander Corder Iso-Britannian maavoimista.

Eversti Laitonen kehui suurlähettiläälle brittijoukkoja ja heidän yhteistoimintaansa Kaartin jääkärirykmentin kanssa. Erityisesti viime viikkoinen harjoitus Vigilant Fox Niinisalossa osoitti ja vahvisti sen, että yhteistoiminta on saumatonta. 

- Olen nähnyt paljon hymyileviä kasvoja seuratessani yhteisharjoittelua niin Santahaminassa kuin Niinisalossakin, Laitonen kertoi suurlähettiläälle.

- Brittiläiset aseveljemme ovat oma-aloitteisia ja käytännönläheisiä sotilaita. He ovat niin omassa harjoittelussaan kuin suomalaisten kanssa yhdessä treenatessa pystyneet hyvin hyödyntämään Santahaminan tarjoamaa oppimisympäristöä, metsämaastoa ja rakennetun alueen taistelukoulutusaluetta. Luonnollisesti pienissä yksityiskohdissa löytyy eroavaisuuksia, ja hyvä niin, sillä näistä eroista keskusteleminen on hedelmällistä. Puolin ja toisin olemme oppineet toistemme vahvuuksista. 

- Iso-Britanniassa on ammattiarmeija ja ammattimaisuus näkyy toiminnassa. Tehtävät toteutetaan tinkimättömästi ja pienistä vastoinkäymistä ei valiteta. Toisaalta Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet ovat pärjänneet hienosti, eikä meidän asevelvollisillamme ole hävettävää vertailussa ammattisotilaisiin. Yleinen asevelvollisuus osoittaa jälleen toimivuutensa, totesi eversti Laitonen.

Iso-Britannian suurlähettiläs Bubbear kehui myös yhteistä harjoittelua:

- On hienoa nähdä, miten hyvin Iso-Britannian ja Suomen joukot työskentelevät yhdessä ja oppivat toisiltaan. Keskusteluissa sotilaiden kanssa kävi ilmi, että molemmat hyötyvät harjoittelusta ja heidän taitonsa kehittyvät. Oli myös vaikuttavaa seurata harjoitustilanteita, joissa taidot tulivat esille. On selvää, että Suomi ja Iso-Britannia ovat vahvempia yhdessä.

´