Osiot
Valikko
Maavoimat

Kymi 119 - Jalkaväki eteni maaston ja kelin tahdissa

Karjalan prikaatiUtin jääkärirykmentti 7.3.2019 19.11
Tiedote

Utin lentokentän haltuunoton harjoitteleminen oli jalkaväen ja panssareiden yhteistoiminnan juhlaa.

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Kymi 119 huipentui torstaina 7. maaliskuuta Kouvolan Utissa toteutettuun, lentokentän haltuunottoon keskittyvään taisteluharjoitukseen.

Utin lentokentän maastossa järjestettyyn koitokseen osallistui joukkoja Karjalan prikaatin valmiusyksiköstä, Utin jääkärirykmentistä sekä maakuntajoukoista. Henkilövahvuus oli vajaat 150 taistelijaa. Joukot koostuivat sekä varusmiehistä että reserviläisistä.
Harjoituksen pääerotuomarin, majuri Tuomas Väyrysen mukaan harjoitus eteni suunnitellusti. Liikkuminen talvisessa maastossa oli jalkaväkimiehille kuitenkin hidasta. Siinä ei kokeneelle upseerille ollut uutta: hyökkäys metsässä kulkee siinä tahdissa, missä jalkamies pystyy vallitsevassa tilanteessa etenemään.

Apuna harjoituksessa käytettiin nykyaikaista simulaatiotekniikkaa. Järjestelmää voidaan hyödyntää jatkuvan oppimisen periaatteella. Jos esimerkiksi hyökkäyksen osa sujuu kehnosti, niin tilanne voidaan toistaa uudelleen. Sen perusteella valitaan joukoille tehokkaampi toimintatapa.

Valkealan Sanomien toimitusjohtaja Seppo Kousa seurasi hyökkäyksen etenemistä Utin lentokentän kupeessa kameran kera asiantuntevin katsein.

Kousa on vuosien varrella päässyt seuraamaan Karjalan Prikaatin toimintaa monesta näkökulmasta. Lehti on raportoinut niin erilaisista harjoitustilanteista kuin esimerkiksi joukko-osaston valatilaisuuksistakin.

Kousan mukaan Puolustusvoimat on merkittävä toimija pohjoisen Kouvolan ja koko seudun kannalta. Armeijan tekemiset kiinnostavat kovasti myös paikallisen lehden lukijoita.

"Puolustusvoimien toiminta on hyvin suunniteltua ja johdettua. Sitä on aina ilo seurata".

Jutustelun kuluessa hyökkäys pääsee ensin väli- ja sitten lopulliseen tavoitteeseen. Maahanlasku ja vihollinen on torjuttu. Alue on otettu menestyksellisesti omien joukkojen haltuun.

Harjoituksen pääerotuomari, majuri Väyrynen seuraa tilanteen valmistumista tyytyväisenä. Taustalla soi raskaan panssarikaluston jyly.

Mukana harjoituksessa oli joukko CV90-rynnäkkövaunuja ja raskaita Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja sekä kolme Pasi –miehistönkuljetusajoneuvoa – kaikki liikkeellä varusmiesvoimin.

Maanantaina 4.3. alkanut Kymi 119 -harjoitus päättyy perjantaina 8.3. Puolustusvoimien joukkojen ja viranomaisten vahvuus harjoituksessa on noin 1500. Henkilökuntaa ja reserviläisiä osallistui 400 ja varusmiehiä 900.