Hyppää sisältöön

Maavoimien operaatiopäällikkö tarkasti Suomalaisen kriisinhallintajoukon Irakissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 1.7.2022 9.09
Tiedote
Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo tarkasti Suomalaisen kriisinhallintajoukon Irakissa (SKJI) 27.-30.6.2022. Tarkastusmatkan aikana Ylitalo tapasi operaatiossa työskenteleviä suomalaisia ja perehtyi joukon tehtäviin sekä toimintaympäristöön ja -edellytyksiin Erbilin alueella.

SKJI toimii Irakin alueella Operation Inherent Resolve (OIR) sekä Nato Mission Iraq (NMI) -operaatioissa. Suomalaisten sotilaiden kokonaisvahvuus Irakissa on noin 75. Joukko muodostuu suojausjoukkueesta sekä neuvonanto-, esikunta- ja tukiosista. Noin kolmannes henkilöstöstä on Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa ja noin kaksi kolmasosaa henkilöstöstä on reserviläisiä.

Tarkastusmatkan aikana tehdyt havainnot vakuuttivat operaatiopäällikön siitä, että suomalaisten toiminta vastaa sille annettuja tehtäviä.

– Joukon asenne, osaaminen ja välineet ovat kunnossa. Tämä yhdistelmä luo kriisinhallintajoukolle hyvät edellytykset onnistua tärkeässä ja vaativassa tehtävässään, Ylitalo totesi perehdyttyään SKJI:n eri osa-alueiden toimintaan.

OIR-operaatio on Yhdysvaltain johtama valtioiden välinen koalitio, jonka toiminta käynnistyi vuonna 2014. Operaatio tukee Daeshin (ISIS) vastaista toimintaa. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015 lähtien. NMI-operaation päätehtävänä on ministeriötason ja ylempien sotilasoppilaitosten neuvonantotoiminta. NMI on osa NATO:n ja Irakin välistä kumppanuutta. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2019 lähtien.

Kansallisten tapaamisten ohella matkaohjelmaan sisältyi keskusteluita operaation johdon ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Yhteenvetona näistä tapaamisista voidaan todeta, että suomalaisella kriisinhallintajoukolla on arvostettu asema johdon ja muiden operaatiossa toimivien kansallisuuksien keskuudessa.

– Ammattitaidolla saavutetusta asemasta voi olla tyytyväinen. Pitää kuitenkin muistaa, että jokaisen rotaation tulee lunastaa tuo asema yhä uudelleen ja se tehdään vain tinkimättömällä työllä, Ylitalo totesi kiitoksena ja samalla muistutuksena joukolle.

´