Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Pääkaupungin puolustajat harjoittelivat toiminta-alueellaan

Kaartin jääkärirykmentti 13.9.2019 15.33
Uutinen
sotilaat harjoittelevat metroasemalla

Kehä 19 -harjoituksen keskiössä on ollut paikallispuolustuksen valmiuden sekä suorituskyvyn kehittäminen nopeasti kehittyvissä tilanteissa. Viikon aikana joukot ovat harjoitelleet paikallispuolustuksen tehtäviä eri puolilla Helsinkiä sekä Keravalla.

Kaartin jääkärirykmentin erityispiirre on taistelu rakennetulla alueella. Taistelutilana rakennettu alue on kolmiulotteinen, jossa maatason ja ilmatilan lisäksi toimitaan rakennusten sisällä ja katoilla sekä maanalaisissa tiloissa. Pääkaupunkiseudulla sijaitsee valtakunnallisesti merkittävä väestön, hallinnon, talouselämän ja infrastruktuurin keskittymä sekä keskeisiä liikenneyhteyksiä, kuten valtakunnan päälentoasema ja useita suuria satamia.

Yksi pääkaupunkiseudun infrastruktuurin erityispiirteistä on laaja tunneliverkosto. Tunneliverkosto metroineen on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen ympäristö. Valmiuden kehittäminen sekä suorituskykyisten joukkojen tuottaminen vaatii säännöllistä harjoittelua myös maanalaisissa tiloissa.

Kehä 19 -paikallispuolustusharjoituksen aikana valmiusyksikkö harjoitteli metrotunnelissa ja Hakaniemen metroasemalla. Harjoitus kehitti joukon valmiuksia maan alla toimimiseen erityisesti taistelutekniikan ja johtamisen osalta. Valmiusyksikön tehtävänä oli vihollisen erikoisjoukkojen etsintä, kiinniotto ja tarvittaessa tuhoaminen. Tehtävään joukko lähti koko yksikön voimin.

– Harjoitus oli aika laaja-alainen ja käytettiin koko yksikköä, eikä toimittu vain omalla joukkueella. Yhtenä ryhmänä oli haastavaa hahmottaa kokonaisuutta, mutta koulutus oli valmistanut meitä hyvin tähän, kertoi alikersantti Khujaev, joka siirtyi toiveidensa mukaisesti valmiusyksikköön aliupseerikoulun jälkeen.

Harjoittelu komppaniakoossa ja keskeisillä kohteilla on motivoivaa varusmiehille. Harjoitus lisäsi myös henkilökunnan valmiuksia suunnitella ja johtaa toimintaa poikkeusoloissa siten, että yhteiskunnan muut toiminnot häiriintyvät mahdollisimman vähän.

– Oli mielenkiintoista päästä harjoittelemaan metrotunnelissa. Hyvä, että päädyin aliupseerikoulun jälkeen valmiusyksikköön, niin on päässyt tekemään näitä uusia juttuja ja kehittämään itseään, alikersantti Paananen kertoi tyytyväisenä harjoituksen jälkeen.