Hyppää sisältöön

Reserviläisten siviiliosaaminen tulee käyttöön paikallispuolustusharjoituksessa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 4.3.2020 7.24
Tiedote
Kaksi maastopukuista miestä seisoo aseistettuna kuusen vieressä.
Juha Kankkunen on reservin luutnantti, Timo Kärri reservin yliluutnantti. He kertaavat Etelä-Karjala 20 -harjoituksessa.

Reservin yliluutnantti Timo Kärri Lappeenrannasta ja reservin luutnantti Juha Kankkunen Taipalsaarelta osallistuvat Karjalan prikaatin johtamaan Etelä-Karjala 20 -paikallispuolustusharjoitukseen 2.-5.3.2020 Etelä-Karjalan alueella. He toimivat harjoituksessa toimistoupseereina.

Lappeenrantalainen Timo Kärri ja taipalsaarelainen Juha Kankkunen ovat käyneet kertausharjoituksissa jo monena vuonna. Kertausharjoitusten pakollisuus ei haittaa, he tulevat kertaamaan mielellään.

- Kun kutsu kävi, lähdin ilomielin. Työnantaja suhtautuu hyvällä. Näin ei aina ole joka paikassa. Minulla ei ole ollut ongelmaa saada varattua paikallispuolustusharjoitukselle, Kankkunen kertoo.

Hän työskentelee siviilissä kunnossapitomestarina Saimaan tukipalveluissa.

-Siviiliosaaminen ja tehtävät kertausharjoituksessa kävelevät käsi kädessä hyvinkin, Kankkunen sanoo.

Timo Kärri toimii siviilissä Lappeenrannan - Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT) tuotantotalouden professorina.

Oliko vaikeaa irrottautua siviilielämästä kertausharjoitukseen?

- Oli ja ei. Siviilityöt kyllä ruuhkautuvat ennen ja jälkeen kertausharjoituksen, mutta se ei ole ylitsepääsemätöntä. Tieto harjoituksesta tuli hyvissä ajoin.

Kärri on käynyt kertaamassa heti alkaen varusmiespalveluksen jälkeen vuodesta 1985. Kertausharjoitusvuorokausia kertyy nyt yhteensä melkein 60.

- Tehtäviä on ollut ryhmä- ja joukkuetasolta toimistoupseerin tasolle, niin sanottuihin kirjoituspöytähommiin asti. Tehtävää on monenlaista, riippuen siviiliosaamisesta. On kivaa, että tehtävärepertuaari on laaja, Kärri pohtii.

Kärrin johtamisosaaminen tulee hyvin käyttöön harjoituksessa, hänhän johtaa yliopistolla tutkimusryhmää. Kertausharjoitus on erilaista, mutta yhtymäkohtia riittää. Liiallista hierarkiaa ei tarvitse pelätä.

- Täällä on monessa mielessä vapaamuotoista, eikä tarvitse pönöttää millään tasolla. Asiallisesti toki tehtävät hoidetaan. Mukavaa porukkaa, Kärri sanoo.

Ryhmähenki on maanpuolustustyössä hyvä.

- Kertausharjoitus on rikkaus ja kokemus. Tulee haikea mieli, kun porukka erkanee ja näemme ehkä vasta seuraavassa kertausharjoituksessa, Juha Kankkunen kertoo.

- Paikallispuolustusharjoitukset ovat tärkeitä Etelä-Karjalan alueelle, Timo Kärri toteaa.

Etelä-Karjala 20 on Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus, jossa Maasotakoulu on mukana yhdessä muiden viranomaisten ja organisaatioiden sekä kuntien kanssa. Lue lisää paikallispuolustusharjoituksista:

https://maavoimat.fi/paikallispuolustusharjoitukset

Seuraa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla:

#paikallispuolustus

#eteläkarjala20

#maask

#karpr

Joukko-osasto Lappeenranta
´