Hyppää sisältöön

Sapeli 21 -taisteluharjoitus pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla 26.11.–3.12.2021

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 23.11.2021 15.11
Tiedote

Yli 1 350 varusmiestä, reserviläistä ja puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa osallistuu marras-joulukuun vaihteessa järjestettävään, Helsingistä Hankoon ulottuvaan sotaharjoitukseen, joka toimeenpannaan samaan aikaan järjestettävän Merivoimien Atrain 21 -harjoituksen rinnalla.

Kaartin jääkärirykmentin johtama Sapeli 21 -harjoitus järjestetään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Kirkkonummella, Raaseporissa ja Hangossa 26.11.–3.12.2021. Harjoitus on tammikuussa aloittaneiden varusmiesjohtajien, Valmiusyksikön ja sotilaskuljettajien sekä viime heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus. 

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 1 350 sotilasta. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista ja Maasotakoulusta. Sapeli 21 -harjoituksen rinnalla Merivoimat toimeenpanee 27.11.–3.12.2021 Atrain 21 -harjoituksen. Puolustushaarojen yhteisen harjoittelun eräänä teemana on Maavoimien ja Merivoimien aluevastuussa olevien joukkojen toiminnan ja taistelun yhteensovittaminen rantamaalla ja satamissa. Sapeli 21 -harjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Asko Kopra ja Atrain 21 -harjoituksen Uudenmaan prikaatin komentaja kommodori Juha Kilpi.

Harjoituksen päätavoitteena on Kaartin jääkärirykmentin joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen vaativissa taistelutehtävissä rakennetulla alueella sekä eteläisellä rantamaalla.
Vuosittain järjestettävä rykmentin joukkotuotettujen joukkojen loppusotaharjoitus Sapeli on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle kuin joulukuun lopussa kotiutuville varusmiehillekin. Laajalla alueella harjoittelemalla luodaan joukoille tilanteita, joissa rakennetun alueen taisteluun koulutetut joukot pääsevät soveltamaan osaamistaan myös taajama alueiden ulkopuolella. 

Harjoitusjoukot harjoittelevat puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alueiden lisäksi myös julkisilla ja yksityisillä mailla. Joukot harjoittelevat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Kirkkonummella, Raaseporissa ja Hangossa.

Joukkojen varustuksena on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökivääri. Koulutuksesta vastaava henkilökunta käyttää keltaisia huomioliivejä. Harjoitusjoukkojen koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita päivittäin, joista voi aiheutua melua harjoituskohteiden lähistöllä. Yhtenä teemana on pimeätoiminta, jonka johdosta harjoittelu jatkuu myös iltaisin.  

Puolustusvoimille on tärkeää harjoitella ja pitää yllä valmiutta sekä osoittaa maanpuolustustahtoa kaikissa tilanteissa. Varusmiesten, reserviläisten ja henkilökunnan turvallisen harjoittelun takaamiseksi Sapeli 21 -taisteluharjoituksen suunnittelussa ja toimeenpanossa huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lisätietoja harjoituksesta: tiedottaja Meri Leppänen 0299 421 235
Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #sapeli21.

´