Hyppää sisältöön

Uusikaupunki 19 -harjoituksessa tähtäimessä valmius ja viranomaisyhteistyö

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 18.2.2019 9.00
Tiedote

Porin prikaati toteuttaa Uusikaupunki 19 -paikallispuolustusharjoituksen 1.–8.3.2019 Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Harjoituksen teemana on paikallisjoukkojen perustoimintojen harjoittelu.

Viranomaiset harjoittelevat yhdessä

Uusikaupunki 19 -paikallispuolustusharjoitus koostuu kahdesta eri osakokonaisuudesta ja se tulee näkymään harjoitusjoukkojen liikkeenä pääasiassa Uusikaupunki - Laitila - Pyhäranta - Säkylä - Turku alueella. Harjoitukseen osallistuu kokonaisuudessaan noin 600 varusmiestä, reserviläistä ja Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa sekä runsaasti eri viranomaisten ja yhteistyökumppanien henkilöstöä. Harjoituksen johtajana toimii eversti Asko Valta.

Harjoitustoimintaa on Uudenkaupungin alueella paikoissa, joissa sitä ei ole totuttu näkemään. Toiminta-alueina ovat muun muassa lähisaaret, tori, sataman alue, Merilinnun päiväkodin alue, Pajalan teollisuusalue, terveyskeskus, Hotelli Aquarius sekä Virastotalo Mörne.

Uusikaupunki 19 käynnistyy viikonloppuna 1.–3.3.2019, jolloin suoritetaan ensimmäisenä osakokonaisuutena ampumaharjoitus Porin prikaatin ampuma-alueilla. Toiminta laajenee maanantaista 4.3. alkaen, kun taisteluharjoitusvaihe käynnistyy. Kokonaisuudessaan Uusikaupunki 19 -harjoitus päättyy perjantaina 8.3.

Paikallispuolustustoimintojen lisäksi Uusikaupunki 19 kehittää ja testaa kansainvälisen avun antamiseen liittyviä sotilaallisia tehtäviä yhteistoiminnassa muiden viranomaisten kanssa sekä harjaannuttaa toimintaan moniviranomaistilanteissa. Harjoituksessa keskitytään yhteisen tilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen sekä viranomaisviestintään, mikä tarkoittaa osallistuville joukoille ympärivuorikautista toimintaa. Harjoitus näyttäytyy viranomaiskaluston ja -henkilöstön normaalia runsaampana läsnäolona. Harjoituksen aikana pyritään välttämään ulkopuolisille aiheutuvaa häiriötä ja haittaa, mutta muutamina päivinä osassa toimintaa käytetään myös melua aiheuttavia harjoitusampumatarvikkeita.

Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu Länsi-Suomen merivartiosto, Lounais-Suomen poliisilaitos, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Tulli, Uudenkaupungin kaupunki ja sen omistamia liikelaitoksia sekä alueen yrityksiä. Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Porin prikaatin sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteilla: #uusikaupunki19, #paikallispuolustus ja #porpr.

Uusikaupunki 19 on yksi maavoimien kuudesta eri puolella Suomea järjestettävistä paikallispuolustusharjoituksista. Muita harjoituksia ovat Lappi 19, Kehä 19, Kymi 19, Oulu 19 ja Pirkanmaa 19 Lue lisää paikallispuolustusharjoituksista ja seuraa harjoituksia!

 

Toimituksille tiedoksi:
Kysymysiin ja yhteydenottotarpeisiin vastaa harjoituksen tiedottaja Sanna Närä [email protected] tai p. 0299 441 302 (ark. klo 8–16).

Järjestämme harjoitukseen liittyen avoimen alueellisen tiedotustilaisuuden Uudenkaupungin kaupungintalolla (Olkkari, 1.krs) keskiviikkona 27.2.2019 kello 12.30 alkaen.

Media on myös tervetullut seuraamaan itse harjoitusta Uuteenkaupunkiin keskiviikkona 6.3.2019 kello 13.00 alkaen. Ilmoittautumiset mediapäivään maanantaihin 25.2.2019 kello 9.00 mennessä sähköpostitse ([email protected]).

´