”Yhdessä olemme vahvoja” — Northern Wind 2019 kiinnosti mediaa

Maavoimat 23.3.2019 12.17
Uutinen
Eversti Jari Osmonen NW19-harjoituksen mediatilaisuudessa.

Itäisessä Norrbottenissa järjestettävän harjoituksen mediapäivässä vieraili runsaasti kansainvälisiä toimittajia perjantaina 22.3.2019. Perjantaihin mennessä viivytys- ja puolustustaisteluja käytiin Kalix-joen ympäristössä. Suomalais-ruotsalaisten prikaatin komentaja, eversti Mats Ludvig totesi, että pitkä taistelurupeama panee jaksamisen koetukselle. Haastava vastustaja ei päästä puolustajia helpolla.

— Se on erittäin moderni, korkealla teknologialla varustettu ja suorituskykyinen joukko, totesi Ludvig.

48 tunnin aikana suomalais-ruotsalainen joukko on viivyttänyt vastustajaa noin 40—50 kilometrin matkalla. Perjantaihin mennessä viivytystaistelut olivat edenneet Kalix-joen tasalle. Yhteistyö on ollut saumatonta kaikissa vaiheissa.

— Suomalaisten ja ruotsalaisten välinen yhteistyö on toiminut hyvin jouhevasti. Yhdessä olemme vahvoja. Emme harjoittelisi, jos emme haluaisi tulla paremmiksi. Tämä harjoitus tarjoaa meille runsaasti kokemuksia ja mahdollistaa kehittymisemme yhä paremmiksi, eversti Ludvig painotti.

Suomalaisen harjoitusjoukon vanhin, eversti Jari Osmonen Jääkäriprikaatista totesi, että ulkomaan harjoitukseen osallistuva suomalaisjoukko on tähänastisen historian suurin. Suomalaisjoukolle harjoitus on tarjonnut jo nyt runsaasti haastetta.

— Viime viikonloppuna ylitimme rajan, tämän jälkeen suomalaisjoukko otettiin ruotsalaisen prikaatin johtoon. Alkuviikosta harjoittelimme yhdessä ruotsalaisten kanssa, jotta keskiviikkona olimme valmiina aloittamaan puolustustaistelut, Osmonen kuvasi.

— Erityisesti esimerkiksi olosuhteet kuten paksu lumipeite ja maaston muodot haastavat kaikki joukkomme, luonnehti Osmonen.

Lue lisää käynnissä olevasta Northern Wind 2019 -harjoituksesta.

Suomalaiset asevelvolliset esittelivät kansainvälisille toimittajille varustustaan, osaamistaan ja ajatuksiaan harjoittelusta Ruotsissa.