Alokkaiden läheiset tutustuivat Kaartin jääkärirykmenttiin

Kaartin jääkärirykmentti 14.1.2020 12.21
Uutinen

Lauantaina Kaartin jääkärirykmentissä vietettiin 1/20 saapumiserän läheistenpäivää. Loppiaisena palveluksensa aloittaneet alokkaat pääsivät tapaamaan läheisiään ja esittelemään heille palvelusympäristöä sekä kertomaan ensimmäisen palvelusviikon kuulumiset.

Aurinkoisessa pikkupakkassäässä vietetty läheistenpäivä oli jaettu kahteen osaan. Ensin läheisensä saivat vieraaksi Uudenmaan jääkäripataljoonan alokkaat ja iltapäivällä oli Kaartin pataljoonan vuoro. Jokaisella noin 750 alokkaalla oli mahdollisuus kutsua kolme läheistään Santahaminaan, ja läheisiä saapuikin runsaasti paikalle.

Kummankin pataljoonan tilaisuus alkoi yhteisellä osuudella, jossa Uudenmaan jääkäripataljoonan komentajan sijainen, pataljoonaupseeri, kapteeni Maria Hokkanen ja Kaartin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Olli Järvinen pitivät omille alokkailleen ja heidän läheisilleen puheen. Puheen jälkeen alokkaat vapautettiin muodosta etsimään läheisensä. Paraatikentällä nähtiinkin paljon iloisia jälleennäkemisiä halauksineen ja nauruineen. Moni alokas näytti saaneen myös tuliaisia kotiväeltä.

Alokkailla oli mahdollisuus esitellä kasarmirakennusta ja oma tupa läheisilleen. Heillä oli mahdollisuus tutustua myös muun muassa perinnetalon näyttelyyn sekä Kaartin jääkärirykmentin killan ja Urheilumuseon toimintaan. Perinteinen sotilaskodin munkkikin teki hyvin kauppansa ja sotilaskotiin olikin päivän pisimmät jonot. Paikalla oli myös alokkaiden kouluttajia ja varusmiesjohtajia sekä rykmentin sosiaalikuraattori, joita läheisetkin pääsivät halutessaan jututtamaan.

Varusmiespalvelus koskettaa myös läheisiä

Kaartin pataljoonan 2. Sotilaspoliisikomppaniassa palveluksensa aloittanut alokas Miro Salmela sai vieraakseen äitinsä, isänsä ja pikkusiskonsa. Pojan varusmiespalveluksen aloitus herätti tunteita myös perheessä.

– Itselläni pojan inttiin lähtö meni yllättävän hyvin, vaikka olin epäillyt, että tulisi isompikin tunteen purkaus, mutta hän oli tähän valmis ja minusta on hienoa, että Miro tuli tänne, alokkaan äiti Piia Salmela kertoi ylpeänä.

Isä Sami Salmela kertoi puolestaan, että pojan varusmiespalvelus on tuonut mieleen jonkin verran muistoja omasta "armeija-ajasta", mutta Santahamina on tuttu myös kertausharjoituksista. Muistoilla hän ei ole halunnut rasittaa perheen naisväkeä. Pikkusisko kertoi kotona olevan nyt hieman yksinäisempää ja uskoi veljen hieman aikuistuvan varusmiespalveluksen aikana, mutta pysyvän pohjimmiltaan samana kuin aina ennenkin.

Alokas Salmela kertoo tulleensa varusmiespalvelukseen avoimin mielin, ilman suurempia ennakko-odotuksia.

– On ollut ihan mukavaa ja ensimmäinen palvelusviikko on mennyt ihan hyvin. Koko ajan paranee paranemistaan, kun tupakaverit tulee tutuiksi ja henki paranee. Täytin ennakkokyselyn ja kerroin, että sotilaspoliisikoulutus voisi olla yksi vaihtoehto ja täällä ollaan. Johtajakoulutus kiinnostaa, mutta katsotaan sitten, kun valinnat tulevat ajankohtaisiksi, alokas Salmela kertasi ensimmäisen palvelusviikon kuulumisia.

Seuraavan kerran alokkaiden läheiset saapuvat sankoin joukoin Santahaminaan 14. helmikuuta, kun varusmiesten koulutus on edennyt sotilasvala ja -vakuutustilaisuuteen, ja heidät nimitetään kaartinjääkäreiksi.